JPstock / Shutterstock.com

Achtergrond Stalbezetting Boxtel

'Waarom kregen activisten 10 uur vrij spel?'

14 Mei 2019 - Wouter Baan - 23 reacties

Daags na de stalbezetting in Boxtel is agrarisch Nederland nog altijd in rep en roep. De gevoelens die na 1 nacht overheersen, zijn teleurstelling, angst en vooral boosheid. "Waarom moest het 10 uur duren voordat de actie ten einde kwam", vraagt Eric Stiphout, bestuurder bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), zich af.

De dag na de stalbezetting op het varkensbedrijf in Boxtel, zijn nog veel vragen onbeantwoord. Hadden de activisten het specifiek gemunt op dit varkensbedrijf, of was het willekeur? Waarom duurde het bijna 1 etmaal voordat de stalbezetting beëindigd was, en hoe kan een varkenshouder zich wapenen tegen dit soort goed georganiseerde acties?

'Er waren signalen'
Helemaal onverwacht kwam de overmeestering niet. Geesje Rotgers, de woordvoerder van de POV, zegt dat er vorige week al signalen waren dat dierenactivisten met acties zouden komen. Op Twitter circuleerden wat aanwijzingen, maar die waren niet concreet. Daarbij vond er afgelopen weekend op de Dam in Amsterdam een protestmars plaats van de actiegroep 'Activism On The Road'.

Rotgers, die ook op locatie aanwezig was, spreekt van een intimiderende actie. "Met name voor de varkenshouder in kwestie moet het heftig zijn geweest." Nadat de melding binnenkwam, heeft een delegatie van de POV zich naar de locatie gespoed. Daar was ook de politie aanwezig, maar die greep niet in. De activistengroep bestond uit vele nationaliteiten. "Ik heb begrepen dat de groep uit ruim 25 nationaliteiten bestond, waaronder Amerikanen, Duitsers en Zwitsers."

Er zijn signalen dat er nog meer acties volgen

- Geesje Rotgers

Hoe de varkenshouderij zich tegen dit soort acties kan gaan wapenen, is volgens Rotgers lastig te zeggen. "Binnen de POV gaan we incident dit uitgebreid evalueren, zodat we er hopelijk lering uit kunnen trekken. Daarbij zal POV contact zoeken met de politie en de andere instanties. Volgens Rotgers is het gevaar nog niet geweken en zijn er signalen dat er op korte termijn mogelijk nog meer invallen komen.

Tegen de richting in
Eric Stiphout, bestuurder bij de POV en zelf ook varkenshouder, zegt dat dergelijke acties stimuleren om de varkensbedrijven hermetisch voor de buitenwacht af te sluiten. "Dit is tegen de richting in, want momenteel is de varkenshouderij bezig om verbinding te zoeken met de maatschappij middels zichtstallen en bezoekruimten."

Wat Stiphout en andere varkenshouders met name steekt, is waarom het meer dan 10 uur duurde voordat de bezetting werd beëindigd. Naast het gevoel van woede, overheerst daags na de gebeurtenis ook teleurstelling. "Dat dit soort acties in een land als Nederland kunnen gebeuren", zo verzucht Stiphout. Volgens de bestuurder is de angst voor vergelijkbare acties onder varkenshouders verder aangewakkerd.

Naast emotionele schade, is ook de voedselveiligheid in gevaar gekomen. "Wij varkenshouders doen er alles aan een veilig product te produceren, maar op deze manier wordt ons dat onmogelijk gemaakt."

Mogelijk volgt ruiming
Wat er nu met het varkensbedrijf in Boxtel gaat gebeuren, is nog niet bekend. Wim Bens, de voorzitter van LTO, laat aan De Telegraaf weten dat de varkens mogelijk uit voorzorg moeten worden geruimd. Dit vanwege mogelijk besmettingsgevaar door Afrikaanse varkenspest dat in diverse delen van Europa heerst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
José 14 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882467/waarom-kregen-activisten-10-uur-vrij-spel]'Waarom kregen activisten 10 uur vrij spel?'[/url]
Laten jullie het vermoedelijke ruimen ook even bij de landelijke pers aansluiten.
Dan kan iedereen zien dat deze zogenaamde Dierenactivisten het welzijn ernstig in gevaar brengen ipv de dieren te helpen.
Nu worden vermoedelijk honderden (of meer) dieren geruimd om een paar "gewonde"dieren te redden. Dit is pas dierenmishandeling.
Door hun onkunde hebben ze dus een hoop dode dieren op hun geweten. Gelukkig weten wij boeren wel hoe we voor ons vee moeten zorgen.
pieter 14 Mei 2019
ik ben ervan overtuigt dat deze activisten ons land niet voor niets hebben uitgekozen. Nederland heeft mensenrechten hoog in het vaandel staan. We hebben een soft recht systeem. Actievoerende boeren kregen meerdere malen te horen van de politie: betreffende eigenaar moet eerst aangifte doen en daarna moet de rechter een besluit nemen. In veel landen zou er direct gekozen worden voor de wapenstok: ERUIT, EN WEL NU!!
roy 14 Mei 2019
ronduit schandalig. hoezo zijn deze linkse activisten niet aan het werk? Allemaal volledig aansprakelijk stellen en veroordelen. Ook de minister zou hier hard tegen moeten optreden.
FJ d k 14 Mei 2019
Van de ministers en consorten hoef je niets te verwachten. Dat stelletje lapzwansen is nog te beroerd dat ze de dag aankijken en niet in staat om eens echt op te treden tegen deze terroristen. Het is hier een bananenrepubliek waar alleen je eigen zakken vullen nog belangrijk is
koelhuis 14 Mei 2019
namen en paspoorten hebben ze alles dubbel en dik terug betalen plus een boete per varken per man laten betalen . door die kneuzen .de wereld is ziek aan het worden de boer is weer de dupe van alles. Moet veel harder tegen worden opgetreden is pure inbraak en iemand bedreigen .hier hoort een zware straf op te staan
Abonnee
info 15 Mei 2019
Deuren dicht en stroom eraf en de ventilatie uit , zo kan het hele spul na twee uur naar de rendac ,nu moeten de dieren ook er naar toe ,dan alles maar.
Snuffel 15 Mei 2019
En jongens WAT gaan we er aan doenjQuery21106192188944984673_1557953047101.vandaag zijn er 3 app groepen aangemaakt om de activisten een lesje te leren. Kunnen we dan ook niet afspreken dat we ma en din geen varkens leveren?
Henk 16 Mei 2019
Lekker agressief allemaal ! er valt ook niet te praten met boeren , hun financieel belang is te groot . produceren voor heel de wereld tegen een schijtprijs ! ga iets zinnigs doen met jullie leven .
Jb 16 Mei 2019
Henk wat voor werk doe jij?
Abonnee
Kjol 16 Mei 2019
Henk schreef:
Lekker agressief allemaal ! er valt ook niet te praten met boeren , hun financieel belang is te groot . produceren voor heel de wereld tegen een schijtprijs ! ga iets zinnigs doen met jullie leven .
Henk heeft waarschijnlijk nog nooit iets geproduceerd maar alleen geparasiteerd. Zet er daar een paar honderd van bij elkaar en je hebt een plaag. Maar goed dat de Henkies geen varkens houden, de dieren zouden doodgaan van honger en dorst aangezien de Henkies niet weten wat werken is. Misschien is er bij de GGZ nog ruimte Henk.
Abonnee
Kjeld 16 Mei 2019
Henk schreef:
Lekker agressief allemaal ! er valt ook niet te praten met boeren , hun financieel belang is te groot . produceren voor heel de wereld tegen een schijtprijs ! ga iets zinnigs doen met jullie leven .
Denk ook dat die Henk geen veehouder is, maar lekker in een Brabants dorp woont de hele dag te netflixen.
Moest denken aan een artikel vanmorgen in NRC. De laatste zin luidde als volgt:
Brabant heeft meer intensieve veehouderij dan Limburg. Spierings: „We hebben een grotere populatie van mensen die hier niet vandaan komen. Dat maakt het makkelijker om te zeggen: dit willen we niet.”
Denk dat Henk zo'n 'wil-niet-persoon' is.
Jb 16 Mei 2019
Henk wat doe jij voor werk ?
Abonnee
Kjeld 16 Mei 2019
Jb schreef:
Henk wat doe jij voor werk ?
Ik denk dat Henk druk is :)
16 Mei 2019
Er komen weer verkiezingen aan dus de PVDD heeft hun stemvee weer gemobiliseerd om stemmen te trekken over de rug van de varkenshouders en hun dieren. En dat allemaal zodat 'de dierenvrienden' hun baantje met een dik salaris kunnen behouden. Dit is de ergste vorm van parasiteren. Brandstichting, stallen bezetten, bedreiging, varkens laten stikken door ventilatiesystemen uit te schakelen.....waar gaat dit eindigen??!!??? Ik ben blij dat de varkenshouders, ondanks alles wat ze mee moeten maken, zich WEL netjes gedragen.
Abonnee
boereke 16 Mei 2019
Denk dat het erg goed is geweest dat er een boeren opstand was, dat hadden de dierenteroisten niet verwacht, anders waren ze waarschijnlijk in moergestel en gilze ook nog een stal ingegaan. Van de vervangende linkse burgemeester van boxtel hoefde je niks te verwachten
Thomas 17 Mei 2019
@Henk
Ga is kijken op het zeugenbedrijf van mijn zus, loopt al jaren super en werken veel mensen met veel liefde voor 't vak.
Samar Arons 20 Mei 2019
Wilt u svp voor de varkens opkomen? Varkens horen buiten, niet in hun eigen stank en kleine hokken. Daar wilt u zelf toch ook niet opgesloten in leven, zonder ooit buitenlucht te zien? Help de boeren goed voor varkens te zorgen door ze een natuurlijk leven te laten leiden, in weilanden met modderpoelen, schaduwbomen en gewasdiversiteit. Zolang u als sector de varkens blijft mishandelen, moet u dat als mens voor uzelf blijven ontkennen en verdringen, en verdringing leidt tot energieverlies en depressie. Een ander levend wezen kwaad doen, daar heeft u uiteindelijk altijd uzelf mee. Gooi het roer om! Het kan echt! Anderen doen het ook! Word eerlijk en open, daarmee ontspant u, en bevrijdt u zichzelf en de varkens.
Thomas 20 Mei 2019
Dat is echt dromen over iets wat totaal niet realistisch is. We kunnen simpelweg niet terug naar de middeleeuwen, is ook uiterst onverstandig en risicovol i.v.m. uitbreken van massale mens overdraagbare ziektes met alle gevolgen vandien b.v. hongersnoden die daar op volgen enz.... Kippen, varkens en koeien zijn uitermate geschikt om in moderne gebouwen te huisvesten. De wereld/mensheid kan absoluut niet zonder deze dieren omdat de voedselkringloop anders compleet in de soep loopt. M.a.w. het zijn prima restafval verwerkers, denk aan aardappelschillen en zo nog 100 andere bijproducten v/d levensmiddelen industrie.
schoenmakers1 20 Mei 2019
iedereen mag verder leven, alleen de boeren moeten terug
???!!! 20 Mei 2019
De kloof grachtengordel-mensheid is onwerkelijk.
Wat zijn we ver met het welzijn, zover dat het ten koste van alles gaat.
graanteler 21 Mei 2019
beste Henk, wat mij betreft mogen ze jou ook aan een boom knopen en vergeten!
dikke prutser die je bent. weet van toeten nog blazen.
lekker voor een baas werken als je al werkt en voor de rest geen zorgen hebben.
de boeren steken hun nek uit en de meesten hebben een behoorlijke financiële last dus moeten we ook geld verdienen om het hoofd boven water te houden!
zoals ook al andere voorgangers zeiden, jij houdt het nog geen week vol. en dan bedoel ik nog niet eens de zorgen over de financiële zaken.
bas 22 Mei 2019
Deze activisten(vooral die uit het buitenland) komen zich over enkele weken vast netjes melden bij de rechtbank.Hier had gewoon lik op stukbeleid van toepassing moeten zijn,Zelfs in onze buurlanden kom je niet weg zonder borg of schadevergoeding met zoiets.Let wel dit zijn strafbare feiten,dat is wat anders dan een overtreding.
Cagri 24 Mei 2019
@bas, strafbare feiten? Als je in een huis of fabriek inbreekt is dit strafbaar, hetgeen waar een boer jaren voor gewerkt heeft blijkt echter van veel minder waarde voor zowel de groene jongens als de beleidsmakers, stallen in breken, gemaaid gras bevuilen, graan platlopen of dwars over witlofruggen fietsen kan allemaal en ga je lopen klagen bij de politie, lachen ze het weg, maar o wee als er een kluitje grond op t straat achterblijft.
Eigenlijk verdienen ze eens goed honger te hebben, dan gaan deogen pas terug open.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox