Shutterstock

Inside Varkens

China annuleert groot volume varkensvlees uit VS

20 Mei 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China doet de Amerikaanse varkensexport geen goed. Nu de gesprekken tussen beide landen opnieuw spaak zijn gelopen, hebben de Chinese inkopers grote volumes Amerikaans varkensvlees geannuleerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) blijkt dat China begin mei 3.247 ton varkensvlees heeft geannuleerd. Dat is de grootste annulering in ruim 1 jaar tijd. De reden hiervoor is de moeizame handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten; beide grootmachten spreken al tijden over een handelsdeal, maar tot nu toe zonder succes.

Grote verliezen in China
China hanteert inmiddels al bijna 1 jaar een invoerheffing op Amerikaans varkensvlees. Het Amerikaanse bureau voor de vleesexport (USMEF) laat weten dat er nu een importheffing van 62% geldt, waar dat voorheen 12% was. De import van varkensvlees en bijproducten uit de Verenigde Staten is hierdoor in het eerste kwartaal van 2019 met 20% geslonken tot 89.689 ton.

De onderliggende waarde daalde zelfs met 34% tot $172 miljoen. Hoewel China dit jaar fors meer varkensvlees importeert, kan de Amerikaanse varkenssector daar niet van profiteren. Dat de Amerikaanse varkenssector op Chinese tarieven stuiten, biedt daarentegen kansen voor de Europese varkensexport.

De verwachting is dat China dit jaar meer varkensvlees gaat importeren, vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Op Twitter duiken de laatste weken filmpjes op waaruit blijkt dat de vleesschappen in Chinese supermarkten leeg zijn.  

Concurrentie in Mexico
Ook op andere afzetmarkten verloopt de export stroef. De afzet vanuit de Verenigde Staten richting Mexico, de grootste afzetmarkt, daalde met 13% naar 177.000 ton. De onderliggende waarde kelderde met 29% tot $261,9 miljoen ton. In Mexico heeft de Verenigde Staten last van de toenemende concurrentie vanuit Canada en de Europese Unie, terwijl de Mexicaanse productie is toegenomen.

Ook Japan importeerde in het eerste kwartaal van 2019 bijna 10% minder varkensvlees (92.503 ton), wat het gevolg is van het vrijhandelsverdrag tussen Japan en de Europese Unie, waar Europees varkensvlees sterk van profiteert.

Canada Compenseert
Naast grote verliezen op belangrijke afzetmarkten, kan de Amerikaanse varkensexport plussen in Canada en enkele Zuid-Amerikaanse landen. Hierdoor valt de totale teruggang in het eerste kwartaal (-6% tot 600.000 ton) enigszins mee. De onderliggende exportwaarde daalde met 14% tot $1,45 miljard.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden