Shutterstock

Nieuws Rabobank

Chinese varkensproductie 35 procent lager in 2019

14 April 2019 - Tim Roetman - 7 reacties

Rabobank meldt dat de varkensproductie in China in 2019 tot wel 35% kan afnemen. Dit heeft volgens de bank met name te maken met de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land.

Rabobank schrijft dat de varkensvleesproductie in China in 2019 circa 25% tot 35% gaat inleveren, en in sommige gebieden wordt zelfs een halvering van de productie verwacht. Aangezien het land momenteel ook te maken heeft met een daling in de zeugenstapel, kan het jaren duren voordat de sector terug is op het reguliere niveau. Dit is overigens wel afhankelijk van het tempo waarmee Afrikaanse varkenspest zich verspreidt.

Wanneer de varkensvleesproductie met circa 30% daalt, dan betekent dit dat er tussen de 150 miljoen en 200 miljoen varkens geïnfecteerd zullen worden met het virus. Dit is vergelijkbaar met het totale aantal varkens in Europa. De bank verwacht daarnaast dat China dit gat niet kan opvullen, omdat er niet voldoende aanbod is vanuit andere landen. Ook is het niet makkelijk om het tekort op te vangen met ander soorten vlees.

Dierziekte niet alleen in China
Ook in Vietnam en Cambodja is Afrikaanse varkenspest uitgebroken. Dat zijn echter 2 landen die van oudsher zelfvoorzienend zijn, wat maakt dat de uitbraken een minder groot gevaar zijn. Rabobank meldt dat Vietnam een varkensstapel heeft van zo'n 30 miljoen varkens. Echter, ook hier denkt de bank dat de varkensstapel gaat dalen (-10%). 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tim Roetman

Tim Roetman werkt sinds november 2018 als junior redacteur veehouderij bij Boerenbusiness. Hij schrijft met name over de (prijs)ontwikkelingen op de varkens- en zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Kees 14 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882070/chinese-varkensproductie-35-procent-lager-in-2019]'Chinese varkensproductie 35 procent lager in 2019'[/url]
Tot welk dieptepunt zullen de prijzen wel niet zakken wanneer de productie weer op peil is. Ik vrees het ergste.
Kees 14 April 2019
Bij krap aanbod stijgen de prijzen niet hoog genoeg. En bij over aanbod/ productie dalen ze te diep.
Allee 14 April 2019
Kees dat zie je goed !!
Dat wat nu verdiend wordt, dat halen ze bij de eerste beste gelegenheid weer terug. Ze sluizen nu zo snel en zoveel mogelijk geld van de vleesvarkens houders naar de vermeerderaars door middels de gemanipuleerde en gestuurde biggenprijs. Dit om de zelfvoorzieningsgraad in de eu dik boven de 100% te houden.Want dan alleen de de rest van de keten goede marges halen over de ruggen van de producenten.
Iedereen wil dit zogenaamde gat invullen op de wereld, dan kun je gemakkelijk voorspellen wat voor een ellende ons over 2 jaar te wachten staat.
Kortom de komende 10 jaar worden nog slechter als de afgelopen 10 jaar.
De politieke wil om de marges voor de producenten te verhogen is er helemaal niet. Sterker nog er is alleen maar een groot belang dat de druk er goed op blijft, want de kosten voor de eerste levensbehoeften moeten zeer laag blijven.

Kortom, voor de middel en lange termijn ziet het er niet goed uit.
Frans 14 April 2019
Doemdenkers als hierboven kunnen beter vandaag nog stoppen. Ga in loondienst, er is meer dan werk genoeg overal. Klagen is nergens voor nodig.
Abonnee
boerke brabant 15 April 2019
dat klopt frans, wat een azijn pissers,
zoals het er nu uitziet kunnen we weer eens lekker wat geld verdienen, zorgen dat het bedrijf klaar is voor de toekomst, schuldpositie af laten nemen, en het mestvraagstuk oplossen, laat die chinesen dan maar weer komen,
Allee 15 April 2019
Frans en Boerke werken graag voor een laag rendement (onder 6,7 %)
En houden graag andere mensen aan het werk, die aan hun rendementen dik boven de 10% halen.
Dat zijn de goede boeren in de ogen van de mensen die goed aan Frans en Boerke verdienen. Hebben ze zelf alleen niet door.
Abonnee
boerke brabant 15 April 2019
allee. mijn rendement is ruim 15 %, maar dat komt natuurlijk omdat ik maar heel weinig eigen vermogen heb, en bij de bank leen ik voor 2%
hou eens op met altijd negatief te zijn, die tijd kan je beter benutten voor leukere zaken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden