Shutterstock

Nieuws Blockchain

Jaarlijks 100.000 Frievar-varkens met blockchain

23 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness

Het pilotproject met blockchain in de Frievar-varkensketen is succesvol afgerond. Er worden nu jaarlijks ongeveer 100.000 vleesvarkens van het merk Frievar van een digitaal vleespaspoort voorzien.

Dankzij de technologie van AgOS kan de volledige varkensketen in beeld worden gebracht, waaronder het productieproces en de transacties. De in deze blockchain vastgelegde data kan niet meer worden gewijzigd. De transparantie die dit oplevert, biedt diverse handvatten om processen te verbeteren en waarborgt een hoge kwaliteit en voedselveiligheid.

Maximale efficiëntie
John Lorist, voormalig voorzitter van coöperatie Topigs en initiatiefnemer van Frievar, is trots dat Frievar het eerste merkconcept in de Nederlandse varkenshouderij is dat daadwerkelijk gebruik maakt van de voordelen van blockchaintechnologie. "Blockchain zorgt ervoor dat de diverse partijen in de varkensketen zo efficiënt mogelijk met elkaar samenwerken. Tot nu toe was dit nog niet het geval. De technologie biedt ook de best mogelijke borging."

Het is daarnaast eenvoudig toe te passen en te controleren, bijvoorbeeld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en IKB Varken. Een ander voorbeeld is de controle van waterkwaliteit, die het keurmerk Beter Leven 4 keer per jaar verlangt. "Blockchaintechnologie brengt deze momenten eenvoudig in beeld. Checks in het productieproces uitvoeren was nog nooit zo eenvoudig."

Margeverdeling beter in beeld
Op termijn is het met blockchaintechnologie ook mogelijk om garanties te bieden aan deelnemende varkenshouders over de kostprijs en marge. Lorist: "Varkenshouders die zeggen dat ze een kostprijs van €1,70 per kilo geslacht hebben, worden niet serieus genomen door de retail, terwijl de retail niet wordt vertrouwd als het gaat om het inzichtelijk maken van hun marge."

Hij vervolgt: "Dankzij blockchaintechnologie is beter in beeld met welke kostprijs de verschillende partijen in de varkensketen te maken hebben. Hoe meer data, hoe beter. Zonder de blockchaintechnologie krijg je veel sneller discussie over de kostprijs in de verschillende schakels van de keten."

100.000 vleesvarkens
Frievar heeft de omzet inmiddels uitgebreid tot 100.000 vleesvarkens per jaar en het aantal varkensbedrijven dat levert aan Frievar bedraagt nu 20. Frievar is een BV, die door middel van de franchiseformule deelnemende varkenshouders heeft. Voor deze bedrijven koopt het voer en verkoopt het slachtvarkens. Deze BV wil niet alleen schaalgroottevoordelen halen door gezamenlijk in- en verkopen, maar ook het primaire stuk keten (van opfokzeug tot slachtvarken) zo efficiënt mogelijk organiseren. Daarnaast wil Frievar een interessante partner zijn voor de volgende schakel in de keten, zoals Friberne en het 'Gaasterlander Kruidenvarken'.

Bij de blockchain zijn ForFarmersTopigs NorsvinDe VarkenspraktijkMS Schippers en verschillende slachterijen betrokken. De toepassing van de blockchaintechnologie wordt tevens voorbereid door vleesconcern Vion, in samenwerking met ForFarmers. In België biedt de supermarktketen Carrefour sinds januari ambachtelijk varkensvlees aan met verregaande productgaranties en transparantie in het productieproces, middels een QR-code op de verpakking.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox