Interview Harm van der Zanden

'Sloop stal kost 30 tot 45 euro per vierkante meter'

7 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

DLV Advies heeft onlangs een rekentool ontwikkeld waarmee belangstellenden voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen kunnen berekenen welk bedrag ze krijgen voor hun bedrijfsgebouwen. Harm van der Zanden, specialist bij DLV Advies, vertelt over de interesse voor de regeling en welke afwegingen een rol spelen.

In de Kamerbrief over de conceptregeling wordt onderscheid gemaakt in het uit te keren bedrag tussen romp, afbouw en inrichting. Is dat ook meegenomen in de rekentool?
"Nee. Wij gaan uit van een vast bedrag per m2, zoals gepubliceerd is in de conceptregeling van de Subsidieregeling sanering varkenshouderij. Na de correctie voor de leeftijd van de bedrijfsgebouwen, wordt er 65% van de gecorrigeerde vervangingswaarde uitgekeerd."

Hoeveel kosten moet je maken om de gebouwen te slopen?
"We rekenen in onze rekentool met een bedrag dat varieert tussen de €30 en €45 per m2. Dat is de bandbreedte, al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Uiteindelijk worden de kosten van deze sloop bepaald door de asbestsanering, de diepte van de putten en het aantal vierkante meters (hoe minder, hoe duurder). De genoemde bedragen zijn wel inclusief de afwerking met zand."

De overheid betaalt eveneens voor de varkensrechten (in eigendom, bij maximaal 20% lease). Kunt u een inschatting geven van dit bedrag?
"Ik heb geen idee waar dat bedrag op uitkomt. DLV Advies bemiddelt in varkensrechten, maar wij bepalen de prijs niet. Dit wordt gedaan door de overheid, vlak voor de regeling. Er is overigens wel aangegeven is dat het een marktconforme marktprijs zal gaan zijn, variërend per concentratiegebied."

Hoe groot is dan de kans dat het budget van €120 miljoen wordt overschreden? 
"Er is veel belangstelling voor de subsidieregeling. Varkenshouders willen weten of ze voldoen aan de voorwaarden, wat de financiële en de fiscale consequenties zijn en hoe het werkt met de vergunningen. Tot op heden hebben we tientallen varkenshouders gesproken die momenteel een afweging maken of ze zich gaan aanmelden. In totaal kan het wel om 100 bedrijven gaan. Echter, om welke bedragen het gaat, is zeer moeilijk in te schatten. Dat hangt af van de bedrijfsgrootte, maar ook van de leeftijd van de stallen."

Welke invloed heeft de veranderde winstgevendheid in de sector, sinds de publicatie van de Kamerbrief, op de animo?  
"Die invloed is beperkt. Het gaat om een strategische beslissing, welke de meeste varkenshouders niet zullen maken op basis van pieken en dalen in de prijs. Echter, bij een beperkt aantal ondernemers zal het wel een rol spelen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden