Shutterstock

Inside Varkens

Weinig animo voor failliete Russische varkensbedrijven

26 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

De winstgevendheid van de Russische varkenshouderij is de afgelopen jaren flink gedaald. Dit heeft tot faillissementen en terughoudendheid bij de investeerders gezorgd. Verschillende projecten zijn hierdoor in de ijskast gezet, zo ook het complex van de Russische onderneming Ariant.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ariant wilde de jaarlijkse capaciteit vergroten van 50.000 ton varkensvlees naar 180.000 ton varkensvlees in 2020. De kosten voor het project, dat op de lange baan is geschoven, bedragen waarschijnlijk enkele honderden miljoenen euro's. Er staan verschillende grootschalige varkenshouderijen in Rusland te koop, maar de interesse om de failliete inboedels over te nemen is niet groot.

Verzadigde markt
Volgens de Russische vereniging van de varkensvleesproducenten is de gedaalde winstgevendheid het gevolg van de verzadigde markt. Hierdoor is de winstgevendheid gehalveerd. Ondanks de enorme gevolgen van de Afrikaanse varkenspest in China, houden de Russen er rekening mee dat het rendement niet gaat verbeteren.

In december meldde de vereniging nog te rekenen met een enorme groei van de jaarlijkse productie. Eerder kwam vleesconcern Cherkizovo in het nieuws, omdat het Russische concern aankondigde fikse investeringen in varkenshouderijprojecten te plannen. Dit vanwege de verwachte toename van de vraag vanuit China. Deze plannen lijken echter haaks te staan op het algehele sentiment in de Russische varkenshouderij.

Volgens cijfers van de Russische overheid steeg de varkensvleesproductie bij de 20 belangrijkste slachterijen in Rusland in 2018 met 321.190 ton tot 4.123 miljoen ton varkensvlees (levend gewicht), ten opzichte van 2017. Dit is een toename van krap 8%. De binnenlandse varkensvleesconsumptie bedroeg 3,315 miljoen ton in 2018, wat betekent dat Rusland op papier zelfvoorzienend is. 

Streep door rekening
Het tegenvallende rendement is een streep door de rekening van diverse investeerders, die ervan uitgingen dat de Russische varkenshouderij een zeer renderende belegging zou zijn. Beleggingsdeskundigen schatten de Russische varkenshouderij in 2018 nog in als de op 1 na beste investering in de Russische economie. De terugverdientijd van investeringsprojecten zou slechts 6 jaar bedragen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden