Shutterstock

Inside Varkens

Gebrek aan vertrouwen vloert biggenprijzen

15 Juli 2019 - Wouter Baan

Om in wielertermen te spreken: DCA BestPigletPrice is bezig aan een steile afdaling, waarvan het einde nog niet in zicht is. Ook de druk op de Duitse biggenprijs bouwt zich zienderogen op.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stemming op de biggenmarkt is in 2 weken tijd compleet omgeslagen. Vanwege een seizoensmatig groeiend aanbod was al langere tijd sprake van prijsdruk, maar vanwege de plotselinge druk op de varkensprijs is het hek nu van de dam. Voor de Nordwest-notering in Duitsland is voor deze week zelfs een verlaging van €4 aangekondigd. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de Duitse biggenprijs momenteel nog op een prijsrecord staat van €64 per big. 

Hoopvolle verwachtingen in rook op
Hoe heeft de stemming in korte tijd zo kunnen omslaan? De belangrijkste reden is een gebrek van vertrouwen onder vleesvarkenshouders in Europa, nu de hoopvolle verwachtingen omtrent de varkensprijs in rook zijn opgegaan. Zo verlaagt Vion de varkensprijs deze week opnieuw met €0,04 tot €1,78 per kilo.

De slachterij spreekt van een zeer moeizame verwaarding van het karkas. Vooral de hammen, schouders en bacon staan onder prijsdruk. Bovendien ervaart de slachterij in China veel concurrentie vanuit de Verenigde Staten.

Door de onzekerheid op de varkensmarktis het volgens handelaren lastig om biggen geplaats te krijgen. Vleesvarkenshouders wachten momenteel af om vrije biggen op te leggen, nu de prijzen euro’s tegelijk inleveren. Daarbij is de vraag van exportmarkten (met name Spanje) nagenoeg weggevallen. Ook de afzet naar Duitsland verloopt minder soepel, hoewel de Duitse markt niet vol zit.

BPP zakt door €50
In Nederland zit de biggenmarkt wel vol. Een volgende forse verlaging voor de DCA BestPigletPrice is daarom onontkoombaar. Op basis van de opgaven daalt de notering met €3 tot €49 per big. Met deze verlaging heeft de BPP in de afgelopen weken €8,50 ingeleverd.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden