Achtergrond Afrikaanse varkenspest

Grotere kans op Afrikaanse varkenspest in de zomer

19 Juli 2019 - Redactie Boerenbusiness

Neemt de verspreiding van het Afrikaanse varkenspest virus in Oost-Europa en België af of juist toe? En komt er sneller dan verwacht een effectief vaccin beschikbaar? Deskundige Willie Loeffen van Wageningen Bioveterinary Research geeft zijn visie op de actuele stand van zaken.

In Polen werd afgelopen week een nieuwe uitbraak op een varkenshouderij gemeld, in de noordoostelijke regio van het land. "In heel Oost-Europa is de situatie min of meer endemisch. Dit algemene beeld blijft onveranderd hetzelfde", zegt Loeffen. "Wel zie je dat het in de tijd wat op en neer gaat."

Snellere test
In België werd de afgelopen week voor het eerst geen enkel nieuw geval in de geïsoleerde omgeving waar Afrikaanse varkenspest heerst onder wilde zwijnen gemeld. "Maar in de weken daaraan voorafgaand leek het virus zich in het geïsoleerde gebied juist meer naar de randen te verspreiden", constateert Loeffen.

Hij volgt aandachtig het nieuws over hoge sterftecijfers onder wilde zwijnen op de Hoge Veluwe. "Gelukkig kan er sneller dan in het verleden worden getest. Het gaat niet om Afrikaanse varkenspest. Waar het dan wel aan ligt, is nog niet duidelijk."

Verhoogd risico door toerisme
Loeffen is van mening dat de Nederlandse autoriteiten alles doen wat redelijkerwijs mogelijk is om introductie van Afrikaanse varkenspest in Nederland tegen te gaan. Wat betreft reinigingsmaatregelen bij internationaal veetransport, maar ook richting toeristen die juist in de zomermaanden een verhoogd risico vormen door vanwege etensresten verspreider te worden van het virus. Daar worden ze nadrukkelijk voor gewaarschuwd.

De afgelopen jaren werden in de zomer vaker uitbraken van Afrikaanse varkenspest gemeld dan in de winter. In België is de besmetting waarschijnlijk in de zomer vorig jaar ontstaan, al werd het pas ontdekt in september. Een precieze verklaring heeft Loeffen hier niet voor. Mogelijk speelt het een rol dat de wilde zwijnen in het voorjaar en de voorzomer biggen werpen, die vervolgens de kans op verspreiding van het virus vergroten.

Vaccin onderzoek EU vergt meer tijd
Loeffen gaat er niet vanuit dat er sneller dan verwacht een effectief en veilig vaccin op de Europese markt komt. "Vanwege de desastreuze effecten in Azië komen de ontwikkelingen daar in een stroomversnelling. Er wordt veel meer geld aan onderzoek besteed dan voorheen. Maar in Europa vergt registratie van een vaccin veel tijd. Onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van het vaccin is terecht heel belangrijk. Dat kost nu eenmaal veel tijd."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden