Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Zeugenhouder kan balans nog niet rechttrekken

29 Juli 2019 - Kimberly Bakker

De rekening-courantpositie van Nederlandse varkensbedrijven is over het tweede kwartaal van 2019 met €27.000 gestegen. Dit maakt dat er in juni gemiddeld €14.400 op de rekening stond, zo blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van ABN Amro en Wageningen Economic Research (WUR). 

De verbeterde resultaten komen voornamelijk doordat zowel de prijs van biggen als de prijs van varkensvlees behoorlijk is gestegen. Daarbij waren ook de voerkosten in het tweede kwartaal 5% lager, in vergelijking tot het eerste kwartaal. De gestegen biggenprijzen zorgden bij zeugenbedrijven voor een forse opbrengstverbetering, al leidde het tegelijkertijd tot een kostenstijging op vleesvarkensbedrijven. Daardoor hebben met name de zeugenbedrijven van de gunstige markt geprofiteerd.

Nog altijd rode cijfers
De rekening-courantpositie van Nederlandse zeugenbedrijven is over het tweede kwartaal van 2019 met ruim €40.000 toegenomen. Deze toename heeft er echter niet voor kunnen zorgen dat er weer zwarte cijfers worden geschreven, want de rekening-courantpositie op zeugenbedrijven noteert eind juni €43.000 in de min. De voornaamste oorzaak voor de verbetering van de positie, zijn de aantrekkende biggenprijzen. Daarentegen vertoont het aantal zeugen in zowel Nederland als Duitsland een daling. 

Voor het tweede halfjaar wordt verwacht dat de toename in de rekening-courantpositie weer afvlakt. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de opbrengstprijzen voor biggen in die periode doorgaans lager zijn. Tevens is de daling van de voerprijs beëindigd, waardoor verwacht wordt dat deze in de komende maanden weer licht gaat stijgen.

De rekening-courantpositie van vleesvarkenshouders is ook toegenomen, maar veel minder hard dan op de zeugenbedrijven. Deze steeg namelijk met circa €3.000 tot ruim €26.000. De rekening-courantpositie is daarmee nog altijd bijna €4.000 lager dan in juni vorig jaar. De toename wordt met name veroorzaakt door de hogere verkoopprijzen voor vleesvarkens, wat hand in hand gaat met gestegen aankoopprijzen voor de biggen, zo meldt ABM Amro in haar rapport. 

Gunstige verwachtingen
De bank voorziet dat de markt zich in de tweede helft van het jaar verder gaat herstellen. Zo wordt onder andere verwacht dat de tekorten in China (als gevolg van Afrikaanse varkenspest) beter zichtbaar worden. Volgens ABN Amro komt dit doordat de krimp van de Chinese zeugenstapel over enkele maanden leidt tot een daling van de vleesproductie. Daarbij wordt verwacht dat de Verenigde Staten een kleine rol zal spelen als exporteur, wat een gevolg is van de voortdurende handelsoorlog. Volgens de bank gaat dat positief uitpakken voor Europese exporteurs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden