Shutterstock

Inside Varkens

Bodem op biggenmarkt nog niet binnen handbereik

29 Juli 2019 - Wouter Baan

De biggenprijzen kelderden de afgelopen weken omlaag. De vraag is of de noteringen blijven dalen, of dat deze spoedig weer grond onder de voeten vinden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De extreme hitte heeft de afzetkansen voor de biggen geen goed gedaan. Vanwege de groeivertraging en de alternatieve slachtroosters zijn relatief veel slachtrijpe varkens doorgeschoven naar deze week. Daarmee is de plaatsingsruimte van biggen logischerwijs geslonken.

Aanknopingspunten in Duitsland
Desalniettemin zijn er eveneens aanknopingspunten te vinden. De VEZG-biggenprijs blijft deze week staan op €56. De vraag en het aanbod zijn in Duitsland redelijk in balans. In Nederland is nog steeds een onbalans. De verklaring hiervoor is dat Nederland een exportland is en Duitsland juist veel biggen importeert. De Nederlandse export is flink afhankelijk van de Spaanse vraag en die valt momenteel behoorlijk tegen. De Spaanse integraties bieden veelal geld terug.

Ook Nederlandse vleesvarkenshouders zijn afwijzend om de biggen op te leggen. Dit ondanks dat de varkensprijzen een bodem hebben gevonden. Bovendien zijn de marktkansen voor de langere termijn best positief. Wat de binnenlandse afzet ook afremt, is de zogeheten stoppersregeling. Voor 2020 moeten deelnemende stallen zijn leeg gedraaid. Sommigen kiezen er daarom voor om tijdens de laatste ronde al afdelingen leeg te houden. Dit omdat ze vanwege de hoge bigkosten twijfelen rendement te kunnen behalen.

BPP verder omlaag 
Al met al is de biggenmarkt stroef. Binnen de vaste koppelingen loopt de afzet redelijk door, maar voor de vrije biggen is momenteel weinig animo. Dit drukt het gehele sentiment en dat is terug te zien in de opgaven die handelaren hebben gedaan bij DCA-markets. De DCA BestPigletPrice daalt met €2 tot €44 per big. Wel is de verwachting van handelaren dat de BPP in de komende weken op zoek gaat naar stabilisatie.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden