Shutterstock

Inside Varkens

Dalende biggenexport krijgt extra klap door hitte

7 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

De export van Nederlandse biggen is over week 30 onder de grens van 100.000 gedaald. In de meetreeks van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), die teruggaat tot 2016, werden niet eerder in niet-onderbroken handelsweken minder dan 100.000 biggen per week geëxporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cijfers over de biggenexport laten sinds begin juni (week 23) duidelijk een afname in het aantal geëxporteerde biggen zien. In die week gingen wekelijks nog ruim 140.000 biggen de grens over. De afname in de export naar Spanje is procentueel gezien het sterkst. In week 23 gingen er nog bijna 21.000 biggen op transport naar Spanje, terwijl in week 30 (toen het ongekend heet was in Nederland) minder dan 13.000 biggen naar dit land werden geëxporteerd. In voorgaande jaren is het effect van de zomerhitte niet waarneembaar.

Europese verschillen in biggenprijs
Naast de ongekende hitte (waardoor de biggenexport is uitgesteld), heeft ook het seizoenspatroon effect. Vleesvarkensbedrijven in het buitenland stellen om die reden het starten van een nieuwe ronde vleesvarkens uit. Waarschijnlijk heeft ook de prijsstelling in Duitsland en Spanje een negatief effect gehad op de biggenexport.

De Europese Commissie noteerde nooit eerder een gemiddelde Europese biggenprijs van meer dan €60 per big, terwijl Nederlandse biggen weken gemiddeld (inclusief de toeslagen) wel meer dan €60 per big kostten. Dat zorgde ervoor dat vleesvarkenshouders in het buitenland op zoek gingen naar alternatieven. 

Aangezien de hitte voorbij is verwachten handelaren dat het wekelijkse volume exportbiggen snel weer boven de 100.000 per week zal liggen. Er lijkt echter ook sprake te zijn van een dalende trend. Het aantal zeugen in Nederland is immers afgenomen ten opzichte van de afgelopen jaren. En dat blijft zo, gezien de stoppersregeling en de warme sanering. Het is wel lastig inschatten hoe groot de afname in fokzeugen zal zijn.

Biggenoverschot afgenomen
Vroeger werd de afname van de zeugenpopulatie soms gecompenseerd door meer gespeende biggen per zeug. Echter, dit aantal groeit op het moment nauwelijks meer. Bovendien zorgt het verbeterde rendement in de Nederlandse vleesvarkenshouderij voor meer binnenlandse vraag.

Het zogenaamde 'biggenoverschot' is wel afgenomen. Al jaren is het een trend dat de Nederlandse biggenexport stabiliseert of afneemt, terwijl de Deense biggenexport in omvang jaar op jaar groeit. Dit vooral dankzij groeiende afname in Polen en Duitsland. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden