Shutterstock

Analyse Countus Varkensindex

Hoe ver zakt rendement zeugenhouder af?

6 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Het rendement van zeugenhouders is op weg naar een niveau dat benedengemiddeld ligt, zo toont de Countus Biggenindex. Toch lijkt de bodem wel in zicht te zijn. Daarentegen heeft de Countus Vleesvarkensindex de stijgende lijn na een korte dip weer hervat.

De Countus Biggenindex is in de afgelopen 4 weken met circa 35 punten gedaald tot 112,4 punten, waarbij 100 punten het langjarig gemiddelde is. Het negatieve sentiment was de afgelopen weken ook duidelijk te zien in de DCA BestPigletPrice, want die daalde 7 weken op rij. Op Maandag 5 augustus heeft de notering een bodem gevonden, wat kan betekenen dat de vooruitzichten weer wat positiever kunnen worden.

Dit blijkt echter nog niet direct uit de prognose van de Biggenindex, want die geeft aan dat de daling voorlopig nog doorzet. Het is lastig om een duidelijke oorzaak te vinden voor de verwachte daling, zo blijkt ook uit de verschillende meningen over de markt. De een pleit voor stabiliteit en de ander vindt dat de prijzen nog altijd te hoog staan, wat vooral komt door het feit er al weken weinig vraag is naar biggen. De mestafzetkosten en voerprijzen zijn al een aantal weken stabiel en lijken dus weinig invloed te hebben op de prognose.

Overigens lijkt de bodem wel in zicht, al moet de Index om dat niveau te bereiken door de grens van het langjarig gemiddelde zakken. Vervolgens zou vanaf week 36 een lichte verbetering in het rendement zichtbaar kunnen zijn.

De verwachting is dat de Index door het langjarig gemiddelde zakt.

Vleesvarkensindex herpakt zich
Daarentegen is de situatie bij vleesvarkenshouders al weken zeer anders. De Countus Vleesvarkensindex liet afgelopen week een kleine daling zien (van 152,9 punten naar 137,6 punten), maar heeft inmiddels de stijgende lijn weer hervat. Op dit moment staat de Index op 155,2 punten, waar dat begin juli nog 136,2 punten was.

De Countus Vleesvarkensindex noteert momenteel 155,2 punten.

Uit de prognose van de Vleesvarkensindex kan tevens worden opgemaakt dat deze stijging nog niet ten einde is. Dat heeft met name te maken met het krappe aanbod, al hebben de dalende voerkosten ook een grote rol in het geheel. De prijs van vleesvarkensbrok daalde begin juli naar €24,65 per 100 kilo. De verwachting is dat de Countus Vleesvarkensindex in de komende 10 weken zelfs kan stijgen naar circa 185 punten, al neemt de kans op een forse daling daarna wel toe.

De Vleesvarkensindex blijft voorlopig nog wel even stijgen.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden