Shutterstock

Inside Varkens

Ondertoon varkensmarkt louter positief

23 Augustus 2019 - Wouter Baan

De extreme krapte op de varkensmarkt is naar de achtergrond verdwenen, waardoor de prijzen stabiliseren. Dat neemt niet weg dat de ondertoon louter positief is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verhouding tussen vraag en aanbod is redelijk in balans. In algemene zin worden de varkens goed door de slachterijen opgenomen. Toch is de markt wat afgekoeld door de Hausepreise in Duitsland. De Duitse VEZG-notering moest deze week zodoende €0,03 toeleggen tot €1,85 per kilo en corrigeerde daarmee naar het niveau waar slachterijen als Tönnies en Vion de notering die week daarvoor op lieten staan.

Toch is niet gezegd dat het prijsplafond is bereikt. De ondertoon op de vleesmarkt is namelijk positief. De Hausepreise was meer een signaal dat het stijgingstempo te hoog lag. De procureurs en het voorstuk vinden nog altijd gretig aftrek. Ook de afzet van de ham is bijgetrokken, na een wat minder eerste halfjaar. De vraag naar Europese onderdelen blijkt daarbij waarschijnlijk goed, vanwege het fraaie zomerweer dat zich dit weekend en volgende week aandient.

Concurrentiepositie verbeterd
De afzet buiten Europa wordt momenteel gedomineerd door China, zij het dat de vraag wat grillig is. De Chinese importcijfers over juli zijn intussen bekend. Ten opzichte van 2018 ging de import van varkensvlees over de kop (+107% tot 182,227 ton). Europese exporteurs zijn de grootste leveranciers. Door de enorme krimp van de Chinese varkensstapel kan het bijna niet anders of China blijft aan de markt voor (Europees) varkensvlees.

Dit ook met het oog op het feit dat het land de heffing op Amerikaans varkensvlees vanaf september verder verhoogd. Slachterijen bevestigen de goede afzetmogelijkheden, maar zeggen wel dat de Chinese vraag zich bij vlagen aandient.

Stabiele DCA Beursprijs
De komende weken moet blijken of een verdere stijging van de prijs in het vat zit. Voor de komende week komt een verhoging te vroeg. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor de tweede week op rij staan op €1,76 per kilo voor geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €1,42 per kilo. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden