Shutterstock

Inside Varkens

Frans varkensvlees volop richting China

26 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

De varkensvleesproductie in Frankrijk is in de eerste maanden van het jaar met 8% gestegen. De combinatie van de toename in de exportcijfers en de afname in de importcijfers, maakt dat het aanbod op de binnenlandse markt gedaald is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de eerste helft van het jaar is de varkensvleesproductie in Frankrijk op 1,1 miljoen ton uitgekomen. De Franse export kwam tussen januari en juni uit op 236.000 ton, wat 17.000 ton meer is dan vorig jaar in deze periode (+8%). Daarnaast steeg de exportwaarde met 17% naar €449,5 miljoen. Er werd vooral meer geëxporteerd naar China, wat een gevolg is van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest aldaar.

De export naar China steeg met 56% (+14.000 ton), waardoor Frankrijk in de eerste 6 maanden van het jaar 16% van de totale export naar dit land heeft geëxporteerd: 37.760 ton. Italië, voorheen de belangrijkste markt voor Frans varkensvlees, merkt de effecten hiervan, want de export naar dat land is met 7% afgenomen.

Sterke daling voor invoer
Tegenover de stijgende export staat een afgenomen varkensvleesimport. Dat cijfer daalde namelijk met 11% tot 137.700 ton, ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2018. Spanje, de grootste leverancier van Frankrijk, was verantwoordelijk voor 71% van de totale invoer. De invoer vanuit dit land is overigens wel met 12% (-13.000 ton) afgenomen. De importwaarde kwam in de eerste helft van het jaar uit op €355,5 miljoen, wat 7% minder is dan vorig jaar.

Aangezien de prijs van geïmporteerd varkensvlees minder hard gestegen is dan de gemiddelde exportprijs, is de winstgevendheid van de markt toegenomen. Echter, het laat ook zien dat de thuismarkt minder om Frans varkensvlees vraagt. In de eerste helft van dit jaar lagen de aankopen van vers varkensvlees 3% lager dan vorig jaar in deze periode. De verkoop van vleeswaren daalde met 2%. "De dalende binnenlandse vraag hangt tevens samen met de dalende beschikbaarheid van varkensvlees, als gevolg van de combinatie van een stijgende export en dalende import", aldus Bethan Wilkins, senior analist van AHDB op hun website.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden