Shutterstock

Inside Varkens

Rabobank voorspelt weer meer vraag uit China

29 Juli 2019 - Kimberly Bakker - 7 reacties

De recordhoge temperaturen in West-Europa hebben over de afgelopen weken geleid tot een lagere varkensvleesproductie. Daarnaast schrijft Rabobank dat de consumenten terughoudend waren in het kopen van varkensvlees. Welke gevolgen heeft dit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het bovenstaande sentiment is tevens terug te zien in de karkasprijzen, want die zijn de afgelopen weken zijwaarts gaan muteren; tot het tweede kwartaal van 2019 lieten deze nog een stijging zien. Tegelijkertijd laten de biggenprijzen een daling zien, al noteren deze prijzen nog steeds ruim boven het 5-jarig gemiddelde.

Daarbij schrijft Rabobank dat de importvraag vanuit China de afgelopen weken traag is geweest. Dat wordt overigens ook beschreven door ABN Amro. De verwachting van Rabobank is wel dat de vraag in het komende kwartaal weer wat aantrekt. Dat zou er tevens voor moeten zorgen dat de druk op de prijzen in het komende kwartaal gehandhaafd blijft en dat de prijsdalingen die doorgaans in de maand september optreden, teniet worden gedaan.

Geen uitbreiding verwacht
Ondanks deze relatief sterke prijzen, breiden de meeste producenten in Europa niet uit. Recente cijfers van de Duitse overheid (meitelling) laten zien dat de zeugenstapel in het land flink gedaald is (-2,9%, ten opzichte van 2018). De bank schrijft verder dat er een vergelijkbare trend zichtbaar is in Denemarken, waar de zeugenstapel in het tweede kwartaal van 2019 met 4,7% gedaald is.

Volgens de bank zijn de aanhoudende risico's van Afrikaanse varkenspest de voornaamste reden voor de dalende cijfers. Met name in Oost-Europa slaat het virus in rap tempo om zich heen; de gebieden die getroffen zijn, melden daarnaast nieuwe gevallen. Daarentegen meldt de bank wel dat de ontwikkelingen in België positiever zijn. In dat land is voor het eerst sinds september 2018 namelijk 1 week verstreken zonder dat er een nieuw geval is aangetroffen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden