Shutterstock

Inside Varkens

Europese varkensprijzen houden zijwaartse lijn vast

11 September 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijzen in de Europese Unie noteren op dit moment relatief stabiel, zo toont de nieuwste ISN-prijsvergelijking aan. Hoewel er sprake is van een positiever marktsentiment, uit dit zich nog niet in de varkensprijzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs in Frankrijk liet vorige week als enige een stijging zien en zet deze trend deze week door. De Franse varkensprijs gaat namelijk met maar liefst €0,05 omhoog tot €1,89 per kilo, waarmee het land behoorlijk dicht in de buurt komt van Spanje. De Spaanse prijs noteert inmiddels al weken stabiel op €1,93 per kilo, een niveau dat tot voor kort ver boven de rest lag.

Daarentegen daalt de varkensprijs in Denemarken met €0,01 tot €1,73 per kilo, al laat dit land deze week de enige stagnatie zien. Waar de Belgische varkensprijs afgelopen week nog met €0,03 daalde, blijft die nu namelijk stabiel op €1,65 per kilo. In zowel Nederland als Duitsland blijft de prijs eveneens stabiel: respectievelijk €1,72 en €1,79 per kilo.

Positieve stemming
Aangezien de varkensprijzen nu al een aantal weken zijwaarts bewegen, ontstond voor de vleesprijzen een mogelijkheid om bij te trekken. Nu met name China om meer (luxe) vleesproducten vraagt, als gevolg van de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest, gaan sommige slachterijen ook op zaterdag slachten. Dat zorgt voor een positiever marktsentiment. Hoewel het aanbod nog steeds ruim is, geeft 1 extra slachtdag de markt wel wat meer lucht. 

Dit positievere sentiment werd vrijdag 6 september onderstreept door de Internetbeurs, want die steeg met €0,03 tot €1,94 per kilo. Daardoor is het verschil met de Duitse varkensprijs (de VEZG-notering) opgerekt tot €0,09. Dit wijst erop dat er wellicht een kleine verhoging van de varkensprijs in de lucht hangt.

Geen normaal jaar
Een plusje zou overigens opvallend zijn, gezien de markt in deze periode van het jaar normaal gesproken de weg naar beneden zoekt. In Duitsland noteerde de gemiddelde varkensprijs vorig jaar in deze periode €1,49 per kilo, wat dus €0,30 lager is dan dit jaar. Daarnaast daalde de varkensprijs sinds die week met €0,18 naar €1,31 aan het einde van het jaar.

Ook voor Nederland geldt dat een stijging van de varkensprijs in deze periode van het jaar ongewoon is. Vorig jaar noteerde de varkensprijs in deze week €1,32 per kilo en in 2017 noteerde de prijs €1,58 per kilo. Echter, ook in ons land geldt dat de prijs na deze week de weg naar beneden in heeft geslagen; tussen medio september vorig jaar en eind december daalde de varkensprijs met €0,07 naar €1,24 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden