Shutterstock

Inside Varkens

China houdt Europese varkensprijzen in de benen

4 September 2019 - Kimberly Bakker

De Europese varkensprijzen noteren op dit moment boven het niveau van voorgaande jaren, zo toont de ISN-prijsvergelijking. De oorzaak van de hoge varkensprijzen schuilt in de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China, waardoor veel Europese varkensvleesexporteurs gouden tijden beleven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de varkensprijzen in Europa in de afgelopen weken forse stijgingen hebben weggezet, is de rust op de varkensmarkt weer wedergekeerd. De Nederlandse varkensprijs blijft deze week dan ook staan op €1,72 per kilo. Ook de Spaanse varkensprijs blijft stabiel en noteert deze week €1,93 per kilo, waarmee deze notering nog altijd bovenaan de vergelijking van de Duitse belangenbehartiger staat.

Frankrijk en België zetten over de afgelopen week overigens nog wel een mutatie neer in de prijsvergelijking van ISN. Terwijl de Franse varkensprijs met €0,01 stijgt naar €1,84 per kilo, daalt de varkensprijs van België juist met €0,03 naar €1,65 per kilo.

Markt hinkt op 2 gedachten
De varkensmarkt hinkt momenteel echter wel een beetje op 2 gedachten. Enerzijds neemt het aanbod weer toe en anderzijds is de vraag van China nog altijd zeer goed te noemen. Door de toename in het aanbod worden er soms varkens doorgeschoven, wat de prijzen iets onder druk zet. Dit is overigens een seizoensmatige trend, waardoor de prijzen in deze periode doorgaans de weg naar beneden kiezen.

Dat deze trend zich dit jaar nog niet voorgedaan heeft, komt onder meer door de sterke vraag vanuit China. Door de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest kampt het land met een groot tekort aan varkensvlees, wat opgevuld wordt door extra product uit Europa te importeren. Daarnaast zorgt de handelsoorlog met de Verenigde Staten ervoor dat het land de voorkeur geeft ons continent.

Het effect van de vraag uit China is duidelijk terug te zien in de Europese varkensprijzen, want die noteren dit jaar behoorlijk boven het niveau van voorgaande jaren. De Nederlandse varkensprijs staat €0,23 hoger dan het 5-jarig gemiddelde en de Duitse varkensprijs noteert in deze week €0,22 boven dat gemiddelde. Ook de Spaanse varkensprijs, die normaliter het meest stabiel is van alle Europese prijzen, staat €0,17 boven het niveau van het 5-jarig gemiddelde.

Stabiele markt in vooruitzicht?
Al met al is de varkensmarkt goed in balans, waarbij de bodem onder de prijs redelijk stevig aanvoelt. De goede vraag vanuit China heeft een groot aandeel in dit sentiment, gezien de verwachting is dat het land ook in de komende maanden kampt met een varkensvleestekort. Dit maakt dat het is aangewezen op het verhogen van de import. Ook het feit dat er nog geen voortgang is geboekt in de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten creëert goede kansen voor Europese exporteurs.

Toch lijkt het er niet op dat varkensprijs nog veel verder gaat stijgen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat we richting de herfstperiode gaan en het varkensaanbod dan weer toeneemt. Dat komt bijvoorbeeld door het op de markt komen van vertraagde varkens, als gevolg van het warme weer in de afgelopen zomermaanden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden