Shutterstock

Inside Varkens

Iets flauwere stemming op varkensmarkt

20 September 2019 - Wouter Baan

Er worden al langere tijd veel varkens geslacht om zodoende de brandende Chinese vleesvraag in te lossen. Tegelijkertijd is het aanbod ruim voldoende en dat staat een hogere varkensprijs in de weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het vierde kwartaal staat voor de deur. Historisch gezien (in 2016 en 2017 toen China eveneens aan de markt was) koos de Duitse varkensprijs in deze tijd van het jaar richting naar beneden. Voorlopig hangt een verlaging echter nog niet in de lucht, want ook deze week handhaafde de VEZG-notering zich vrij gemakkelijk op €1,85 per kilo. Wel neemt het zicht op een verhoging steeds meer af.

Iets flauwere stemming
Ten opzichte van de afgelopen weken is de stemming niet verder verbeterd, maar eerder wat flauwer geworden. Dit komt onder meer doordat China naar verluidt de verhoogde importheffingen op Amerikaans varkensvlees weer gaat schrappen. En dat pakt nadelig uit voor Europese vleesexporteurs.

Dit neemt niet weg dat China, ook in de komende maanden, zeer waarschijnlijk grote vleesvolumes uit Europa blijft importeren. De Chinese varkensstapel is in de afgelopen maanden nog verder gedaald en stevent, mogelijk nog voor 2020, zelfs op een halvering af. De vleeskrapte in China neemt dusdanig krappe vormen aan dat de overheid deze week 10.000 ton varkensvlees uit de centrale reserves heeft vrijgegeven in een poging de stijgende varkensprijzen te stabiliseren. Dit onderstreept het vleestekort in China.   

Beursprijs blijft gelijk
Ook Nederlandse slachterijen moeten alle zeilen bijzetten om de Chinese vraag in te lossen. Daarom wordt er op steeds meer plekken ook op zaterdag geslacht. Desondanks blijft het aanbod slachtrijpe varkens ruim. Ook in Duitsland en in omliggende landen is het aanbod in lijn met de vraag. De DCA Beursprijs blijft zodoende gelijk op €1,76 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,42 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden