Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensstapel nog voor 2020 gehalveerd

17 September 2019 - Wouter Baan

Ongeveer 1 jaar nadat er in China voor het eerst een uitbraak van Afrikaanse varkenspest werd geconstateerd, is de varkensstapel met bijna 40% geslonken. Verwacht wordt dat deze daling doorzet tot een halvering.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zonder exacte aantallen te rapporteren, meldt het Chinese ministerie van Landbouw dat de varkensstapel over augustus met 38,7% gedaald is, ten opzichte van hetzelfde meetmoment 1 jaar eerder. De zeugenstapel is in dezelfde periode met 37,4% geslonken. Deze cijfers bevestigen dat het aantal varkens in China hard blijft dalen, want 1 maand geleden bedroeg de daling nog iets meer dan 30%.

Chenjun Pan, een analist bij Rabobank in China, verwacht dat de varkensstapel tegen het einde van dit jaar zelfs is gehalveerd. "In de loop van 2020 kan de varkensstapel wellicht weer opkrabbelen", zo zegt zij. De Chinese overheid probeert met man en macht een antwoord te vinden op het grote vleestekort en looft zodoende royale subsidies uit voor grote varkensbedrijven die de productie opschroeven.

Alsmaar hogere varkensprijzen
Inmiddels lopen de varkensprijzen verder op. Nadat het record uit 2016 medio augustus werd verbroken, heeft de stijgende lijn verder doorgezet. De gemiddelde Chinese varkensprijs tikte op maandag 16 september een niveau aan van 26,99 yuan per kilo levend gewicht. Met de actuele wisselkoers is dat omgerekend €3,46 per kilo.

De hoge varkensprijzen in China leggen ook een stevige bodem onder de Europese varkensprijzen. Wel heeft China naar verluidt de importtarieven op Amerikaans varkensvlees geschrapt. Deze beslissing pakt nadelig uit voor Europese exporteurs, die daarmee hun concurrentievoordeel zien vervallen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden