Shutterstock

Nieuws Castratieverbod

Duitse vermeerderaar mag zelf blijven castreren

23 September 2019 - Wouter Baan

De Eerste Kamer in Duitsland heeft op vrijdag 20 september ingestemd met nieuwe wetgeving, waardoor vermeerderaars zelf de castratie bij biggen mogen uitvoeren. Daardoor hoeft er geen 'dure dierenarts' aan te pas komen om het verbod op onverdoofd castreren, dat vanaf 2021 ingaat, te pareren. 

Een voorwaarde van deze nieuwe wet is wel dat vermeerderaars getraind worden in het toedienen van het anesthesiegas. Daarvoor zijn minimaal 12 trainingsuren nodig, waarna een examen volgt. Daarbij is ook per wet vastgelegd dat de varkenshouders gesubsidieerd moeten worden om de verdovingsapparatuur aan te schaffen. De kosten hiervoor worden op €10.000 geraamd.

Jarenlang thema
Het verbod op onverdoofd castreren van biggen is in Duitsland al jaren een punt van discussie. Lange tijd zag het er namelijk naar uit dat de vermeerderaars het werk verplicht zouden moeten uitbesteden aan dierenartsen. Dit leidde in de sector tot veel ophef, omdat dit een kostprijsverhogende maatregel zou zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox