Shutterstock

Inside Voer

Prijzen varkensbrok zetten forse stappen omlaag

2 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De prijzen voor de verschillende soorten varkensbrok hebben de dalende trend over september doorgezet, blijkt uit nieuwe cijfers van Wageningen Economic Research. Houdt deze trend aan, of wijst de mengvoerprijsindicator een andere richting op?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van vleesvarkensbrok is afgelopen maand met €0,45 gedaald tot €23,70 per 100 kilo, wat betekent dat de prijs sinds januari met €2,70 is afgezakt en inmiddels onder het 5-jarig gemiddelde noteert. Ook de prijs van zeugenbrok dracht daalde in deze orde van grootte en komt daarom voor september uit op €24,10 per 100 kilo. Voor zeugenbrok lakto was de daling iets minder sterk, want de prijs daalde met €0,40 naar €28,40 per 100 kilo.

De prijzen van babybiggenkorrel en start/overgangskorrel gaan eveneens met €0,45 omlaag en komen daardoor op respectievelijk €35,10 en €27,85 per 100 kilo uit. De Boerenbusiness mengvoerprijsindicator toont echter wel aan dat de prijsdalingen nu ten einde zouden moeten zijn. Voor de komende maanden wordt stabiliteit verwacht, waarna de prijs in januari weer iets zou kunnen stijgen.

Prijs voergerst iets omhoog
Momenteel bestaat de samenstelling van onder andere vleesvarkensbrok voor het grootste deel uit gerst. De notering van voergerst op de beurs in Rotterdam noteert al sinds het begin van het jaar beneden het 5-jarig gemiddelde, met een dieptepunt op €160 per ton in week 36. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat vleesvarkensbrok op dit moment relatief goedkoop is.

Overigens laat de prijs van EU-voergerst inmiddels wel weer een stijging zien, wat ervoor kan zorgen dat de prijsdaling van vleesvarkensbrok ten einde komt (zoals de mengvoerprijsindicator voorspelt). Dit blijkt ook uit onderstaande grafiek, waarin te zien is dat de prijzen met een vertragend effect op elkaar reageren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox