Shutterstock

Inside Varkens

Wordt Spanje grootste leverancier van China?

3 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De varkensvleesexport vanuit Spanje naar China bedroeg over de eerste 7 maanden van het jaar €506,1 miljoen, zo blijkt uit nieuwe gegevens van de Chinese douane. Het land is daarmee op weg om de grootste exporteur van varkensvlees naar China te worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de gegevens blijkt dat de Spaanse varkensvleesexport over de eerste 7 maanden 65% hoger ligt dan vorig jaar in deze periode. De waarde van de export komt in deze periode uit op €506,1 miljoen, waar dat vorig jaar nog €487,5 miljoen was. Daarnaast is Spanje nu het eerste land dat in 7 maanden tijd voor meer dan €500 miljoen aan varkensvleesproducten naar China heeft geëxporteerd; dit record werd voorheen bewaakt door Duitsland.

Spanje was in 2018 de tweede grootste exporteur van varkensvlees naar China. De toppositie was voor Duitsland en na Spanje volgden Brazilië, Canada en Nederland. Als het land de huidige trend echter vast weet te houden, dan zou Spanje dit jaar een varkensvleesexport van $1 miljard kunnen behalen.

Afrikaanse varkenspest
De stijging in de Spaanse varkensvleesexport is voornamelijk te verklaren door alle uitbraken van Afrikaanse varkenspest binnen China. Daardoor is de varkensstapel in het land fors gedaald, wat gevolgen heeft voor de varkensvleesproductie van het land. Daarbij speelt ook de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten een rol en heeft het land de import van varkensvlees uit Canada verboden.

Spanje houdt met deze nieuwe cijfers de vierde positie vast als 's werelds grootste varkensvleesproducent. Het land had in 2018 een marktaandeel van 3,83%. De top 3 wordt gevuld door China (48,1%), de Verenigde Staten (10,5%) en Duitsland (4,9%). Wel realiseerde de sector in 2018 een nieuw productierecord: 4,5 miljoen ton (+5,2%).

Spanje staat op de derde plaats voor wat betreft om de totale export van varkensvlees, na de Verenigde Staten en Duitsland. In 2018 heeft het land 2,3 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd, met een waarde van circa €6 miljard. Daarvan ging 67% naar landen in de Europese Unie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden