Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

'Afrikaanse varkenspest komt China duur te staan'

26 September 2019 - Kimberly Bakker

Uit cijfers van een Chinese professor blijkt dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China al tot meer dan $140 miljard aan directe verliezen heeft geleid. Daarnaast is de varkensprijs in het land afgelopen weken opnieuw gestegen.

Li Defa, een docent aan de Agricultural University van China en hoofd van het college van Animal Science and Technology, schrijft dat de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China het land duur gaan komen te staan. Volgens hem heeft de dierziekte inmiddels al voor meer dan $140 miljard aan directe verliezen veroorzaakt. In deze berekeningen heeft Defa de veevoerindustrie en retailsector nog niet meegenomen.

Hoge prijzen
De uitbraken van het virus zorgen niet alleen voor stevige verliezen, maar ook voor recordhoge varkensprijzen. Half september kwam de prijs uit op 26,68 yuan per kilo (circa €3,41 per kilo), waarmee de prijs ongeveer 48% boven het 5-jarig gemiddelde noteert (€2,36 per kilo). Sinds week 32 van dit jaar is de gemiddelde Chinese varkensprijs met 7,47 Chinese yuan gestegen (+38%).

In een poging de prijzen te stabiliseren en het binnenlandse aanbod te voeden, heeft de overheid beloofd om de aankopen van varkensvlees op de buitenlandse markten (onder meer vanuit de Verenigde Staten en de Europese Unie) te verhogen. Daarnaast heeft het vorige week 10.000 ton varkensvlees uit de staatsreserves op de markt gebracht.

Zuid-Korea gebukt onder uitbraken
Hoewel de dierziekte pas 1 week heerst in Zuid-Korea, gaat het land nu al gebukt onder het virus. Woensdag 25 september meldde de overheid van het land namelijk dat er een zesde geval van Afrikaanse varkenspest is aangetroffen in het land. Deze laatste uitbraak werd geconstateerd in een stad in de buurt van de grens met Noord-Korea, meldt het ministerie van Landbouw in het land.

Daarnaast laat het landbouwministerie weten dat er momenteel nog een zevende geval wordt onderzocht. Sinds dinsdag 24 september zijn 20.000 dieren afgemaakt en de verwachting is dat daar op de korte termijn nog eens 30.000 bijkomen. Ter vergelijking: dat is ongeveer 0,4% van de totale Zuid-Koreaanse varkensstapel.

Bulgarije verschuift productie
Uit een rapport van het Global Agricultural Information Network blijkt dat de uitbraken van Afrikaanse varkenspest er in Bulgarije voor zorgen dat er een verschuiving zichtbaar is van zogenaamde 'backyard farming' naar commerciële productie. Tot nu toe is circa 20% van de varkensindustrie in het land geruimd, wat onder meer komt doordat de backyard farms in 23 van de 28 regio’s verplicht werden hun dieren te ruimen. De verwachting van het Global Agricultural Information Network is dat het land hierdoor tegen 2020 zwaarder moet vertrouwen op invoer.

Kijk voor meer grafieken en cijfers in onze databank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox