Shutterstock

Inside Varkens

Meeste varkensvlees uit Amerika gaat naar China

14 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De varkensvleesexport van de Verenigde Staten heeft over de maand augustus positieve resultaten geboekt, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Opvallend is dat China de belangrijkste bestemming blijft voor varkensvlees uit de Verenigde Staten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Meat Export Federation blijkt dat de varkensvleesexport in augustus met 22% is gestegen tot 221.586 ton. De Amerikaanse export van varkensvlees ligt daardoor over de eerste 8 maanden van het jaar 4% voor op dezelfde periode vorig jaar. De export komt tot en met de maand augustus uit op 1,7 miljoen ton.

Daarnaast is de exportwaarde met 19% toegenomen naar $588,8 miljoen (ongeveer €533 miljoen). De exportwaarde komt in de eerste 8 maanden van het jaar 1% hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar: $4,35 miljard. De export was over augustus goed voor 27,1% van de totale productie van varkensvlees. Vorig jaar kwam dat percentage nog uit op 21,9%.

Afrikaanse varkenspest
De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in meerdere Aziatische landen hebben een positief effect op de varkensvleesexport vanuit de Verenigde Staten. Zo steeg de export van varkensvlees naar Zuid-Korea in augustus met 27% tot 14.336 ton, terwijl de exportwaarde met 35% toenam tot $42,2 miljoen. Als we kijken naar de eerste 8 maanden van het jaar, dan ligt de export overigens nog flink achter op vorig jaar. Tot en met augustus is er namelijk 9% minder naar dit land geëxporteerd en was de exportwaarde circa 10% lager dan 1 jaar daarvoor. Ook in Vietnam en op de Filipijnen is Afrikaanse varkenspest een serieus item. De verwachting is dat de export naar deze landen de komende maanden verder zal toenemen.

Een ander land dat met uitbraken van Afrikaanse varkenspest kampt, is China. Door de uitbraken van de dierziekte zijn in dit land inmiddels ook grote vleestekorten ontstaan. Echter, door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten kunnen Amerikaanse varkensvleesexporteurs hier niet optimaal van profiteren. Het is daarom enigszins opvallend dat China de grootste bestemming is voor varkensvlees uit de Verenigde Staten. De export naar dit land is in augustus verdrievoudigd naar 63.656 ton, terwijl de exportwaarde steeg met 160% naar $137,6 miljoen. Tussen januari en augustus is de export met 38% gestegen naar 356.322 ton.

Stappen in handelsoorlog
Overigens lijkt het er wel op dat Amerikaanse varkensvleesexporteurs op termijn meer varkensvlees naar China kunnen exporteren. De Verenigde Staten en China hebben op 11 oktober namelijk een eerste overeenkomst bereikt in de handelsoorlog. In dat akkoord staat onder andere dat China de aankopen van landbouwproducten (waaronder varkensvlees) weer zal opvoeren, meldde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag in het Witte Huis. In ruil daarvoor zullen de Verenigde Staten het invoeren van nieuwe importtarieven uitstellen, al zijn de tarieven van december nog niet van de baan.

China zal de aankopen van Amerikaanse landbouwproducten over 2 jaar opschalen van $40 miljard tot $50 miljard per jaar. Het land heeft tevens gemeld dat het meer sojabonen, varkensvlees en tarwe uit de Verenigde Staten wil kopen. Inmiddels heeft het land al 1,18 miljoen ton sojabonen uit de Verenigde Staten gekocht. Al met al is het de grootste doorbraak in de handelsoorlog die inmiddels al 18 maanden duurt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden