Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op 9 bedrijven in Zuid-Korea

30 September 2019 - Kimberly Bakker

Het aantal gevallen van Afrikaanse varkenspest in Zuid-Korea is sinds de eerste uitbraak op 17 september gestegen naar 9. Hoewel er de afgelopen dagen geen uitbraken geconstateerd zijn, heeft de overheid toch besloten om de maatregelen aan te scherpen.

Sinds de eerste uitbraak van het virus in Zuid-Korea zijn nog 8 gevallen aangetroffen, waarmee het totaal nu op 9 staat. Tot nu toe heeft de ziekte zich beperkt tot de provincies Gyeonggi en Incheon, die aan Noord-Korea grenzen. Daarnaast meldt de overheid dat het sinds zondag 29 september circa 67.000 varkens heeft geruimd, al loopt dit naar verluidt nog op naar 94.000 varkens.

Dat het aantal geruimde varkens zo fors is, komt onder meer doordat alle varkens in een straal van 3 kilometer om een besmet bedrijf geruimd zijn. Daarnaast heeft de Zuid-Koreaanse overheid besloten de 38.000 varkens op het eiland Ganghwa (in Incheon) te ruimen, gezien 5 van de 9 uitbraken hier aangetroffen werden.

Vermoedelijke uitbraak
Het vermoeden heerste dat er nog een tiende uitbraak aangetroffen was, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Het ging in dat geval om een varkenshouderij in Zuid-Chungcheong, een van de grootste varkensregio’s in het land, met 4.000 varkens. Daarnaast onderhoudt dit bedrijf nog 12 andere boerderijen binnen een straal van 500 kilometer, die gezamenlijk ongeveer 34.000 varkens houden.

Als dit bedrijf positief getest was op Afrikaanse varkenspest, dan zou dat grote gevolgen hebben gehad voor de 62 andere varkenshouderijen in de straal van 3 kilometer. Die 62 bedrijven houden gezamenlijk circa 86.000 varkens, die dan allen geruimd hadden moeten worden. Voor de overheid was het daarom een hele opluchting dat de tests negatief waren.

Alhoewel er de afgelopen dagen geen nieuwe uitbraken aangetroffen zijn, heeft het ministerie toch besloten om de quarantainemaatregelen aan te scherpen. Zo zijn de belangrijkste wegen in het land gedesinfecteerd en worden er strenge controles uitgevoerd op alle varkenshouderijen langs deze wegen. Daarnaast mogen voertuigen die betrokken zijn bij de vee-industrie in de provincie Gyeonggi de regio niet verlaten.

Stijgende prijzen
Ook in Zuid-Korea zorgen de uitbraken van Afrikaanse varkenspest voor stijgende varkensprijzen, net zoals in China en Bulgarije. De gemiddelde groothandelsprijs noteerde zondag 29 september 2.273 Zuid-Koreaanse won per kilo varkensvlees (€1,73 per kilo). Dit is ongeveer 13% meer dan de prijs op 16 september, de dag voor de eerste uitbraak. In Seoul steeg de prijs zelfs met 38% naar 5.907 won per kilo vlees (€4,50 per kilo).

Daarnaast melden de supermarkten dat de consumptie van varkensvlees afgelopen week circa 9% lager was dan in de week daarvoor. Opvallend is dat de verkopen van rundvlees en kip in die periode met meer dan 20% zijn toegenomen. Dit sentiment is ook zichtbaar in China, waar eveneens Afrikaanse varkenspest heerst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Nieuws Varkens

AVP dwingt China tot nieuwe importrestricties

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox