Shutterstock

Inside Varkens

Tönnies wil varkenshouder aan de haak slaan

1 November 2019 - Wouter Baan

De Duitse slachtgigant Tönnies wil vleesvarkenshouders aan zich binden en biedt daarom langlopende contracten aan. Belangenbehartier ISN reageert sceptisch op de plannen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachterij biedt een contract aan, waarbij varkenshouders een leveringsverplichting voor minimaal 1 jaar aangaan. Daarmee wil Tönnies circa 25% van de aanvoer vastleggen. Dat komt neer op ruim 4 miljoen vleesvarkens per jaar.

Deelnemende varkenshouder kunnen kiezen uit een dag-, week of drie wekenprijs die gebaseerd is op de Duitse VEZG-notering. De slachterij belooft daarbij een bonussen en een betalingstermijn van 5 dagen. Volgens Robert Elmerhaus, hoofd-inkoop bij Tönnies, biedt het model varkenshouders leveringszekerheid.

ISN is sceptisch
De ISN, de belangenbehartiger van Duitse varkenshouders, is sceptisch op de plannen. Ze vermoedt dat Tönnies hiermee wil inspelen op de uitstoom van Duitse varkenshouders (wat een slinkende varkensstapel met zich meebrengt) en daarmee andere slachterijen wil aftroeven. De vaste leveringscontracten zijn niet nieuw. Ook Westfleisch en Vion Duitsland hebben een gedeelte van de aanvoer vastliggen.

De ISN vindt dat de prijsvorming op de vrije markt wordt verstoord door de opkomst van vaste leveringscontracten. De belangenbehartiger roept varkenshouders daarom op om niet blindelings de contracten te ondertekenen, maar deze goed door te rekenen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden