Shutterstock

Nieuws Varkensstapel

Ruim duizend stoppers in Duitse varkenshouderij

15 Juli 2019

Het aantal varkens in Duitsland laat al langere tijd een dalende tendens zien. In mei is opnieuw de balans opgemaakt en daaruit blijkt dat het aantal fokzeugen een krimp kent van bijna 3%. Het aantal vleesvarkens is zelfs nog harder gekrompen. De daling komt door stoppende ondernemers.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis blijkt dat het aantal fokzeugen in mei is geslonken tot 1,8 miljoen. Dit is een teruggang van krap 3% vergeleken met de telling een jaar eerder. Bovendien is sprake van een verdere afname sinds de voorlaatste telling in november toen de zeugenstapel een historisch laag niveau aantikte. 

Wat opvalt is de forse krimp in de deelstaat Noordrijn-Westfalen wat grenst aan Nederland. Daar slonk het aantal fokzeugen met 6,9% tot 395.000. In Nedersaksen, eveneens grenzend aan Nederland en qua fokzeugen de grootste deelstaat is, kromp het aantal moederdieren daarentegen 'slechtst' met een half procent tot 456.000. 

Bijna 5% minder vleesvarkens
De totale omvang van de Duitse varkensstapel kwam in mei uit op 25,9 miljoen. Dit komt neer op een krimp van 3,7%, oftewel 985.000 dieren. Het aantal vleesvarkens daalde met 4,7% tot 11,3 miljoen. De krimp is ook terug te zien in de lagere slachtaantallen. In de komende maanden zitten bovendien minder varkens in de pijplijn. In mei telde Duitsland 7,8 miljoen biggen, wat 2,1% minder is dan een jaar eerder.

De toenemende vergrijzing onder Duitse varkenshouders en aanscherpte wet- en regelgeving staan aan de basis van de afname. Tussen mei 2018 en mei 2019 gooiden daardoor maar liefst 1.300 varkenshouders de handdoek in de ring. Daarmee telt Duitsland nog 21.600 varkensbedrijven.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Eerste telling: megakrimp aantal Duitse zeugen

Nieuws Varkens

Deense varkenshouderij krimpt nu ook fors

Nieuws Varkens

China voert varkensslacht met miljoenen op

Nieuws Varkensmarkt

Varkensstapel VS slinkt harder dan verwacht

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief