Shutterstock

Nieuws Varkensstapel

Ruim duizend stoppers in Duitse varkenshouderij

15 Juli 2019

Het aantal varkens in Duitsland laat al langere tijd een dalende tendens zien. In mei is opnieuw de balans opgemaakt en daaruit blijkt dat het aantal fokzeugen een krimp kent van bijna 3%. Het aantal vleesvarkens is zelfs nog harder gekrompen. De daling komt door stoppende ondernemers.

Uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis blijkt dat het aantal fokzeugen in mei is geslonken tot 1,8 miljoen. Dit is een teruggang van krap 3% vergeleken met de telling een jaar eerder. Bovendien is sprake van een verdere afname sinds de voorlaatste telling in november toen de zeugenstapel een historisch laag niveau aantikte. 

Wat opvalt is de forse krimp in de deelstaat Noordrijn-Westfalen wat grenst aan Nederland. Daar slonk het aantal fokzeugen met 6,9% tot 395.000. In Nedersaksen, eveneens grenzend aan Nederland en qua fokzeugen de grootste deelstaat is, kromp het aantal moederdieren daarentegen 'slechtst' met een half procent tot 456.000. 

Bijna 5% minder vleesvarkens
De totale omvang van de Duitse varkensstapel kwam in mei uit op 25,9 miljoen. Dit komt neer op een krimp van 3,7%, oftewel 985.000 dieren. Het aantal vleesvarkens daalde met 4,7% tot 11,3 miljoen. De krimp is ook terug te zien in de lagere slachtaantallen. In de komende maanden zitten bovendien minder varkens in de pijplijn. In mei telde Duitsland 7,8 miljoen biggen, wat 2,1% minder is dan een jaar eerder.

De toenemende vergrijzing onder Duitse varkenshouders en aanscherpte wet- en regelgeving staan aan de basis van de afname. Tussen mei 2018 en mei 2019 gooiden daardoor maar liefst 1.300 varkenshouders de handdoek in de ring. Daarmee telt Duitsland nog 21.600 varkensbedrijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Vlees

Lagere omzet, meer winst voor Pali Groep

Nieuws Varkens

Duitsland verloor in een jaar 200.000 fokzeugen

Nieuws Varkensvlees

'Varkensvleestekort dreigt in Duitsland'

Nieuws Agrifirm

Klimaatneutraal varkensvlees bereikt markt

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox