Shutterstock

Inside Varkens

Vietnam telt bijna 6 miljoen varkens minder

21 November 2019 - Kimberly Bakker

Als gevolg van de vele uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Vietnam is de varkensstapel daar met bijna 6 miljoen varkens geslonken. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die de Vietnamese overheid aan de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) heeft gestuurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Vietnam is, sinds de eerste uitbraak eind februari, bijna 20% van de varkensstapel bezweken aan Afrikaanse varkenspest. Uit de cijfers van de Vietnamese overheid blijkt dat er inmiddels zo'n 5,8 miljoen varkens (van de 30 miljoen) gestorven en/of geruimd zijn. De dierziekte heeft zich in 3 maanden tijd over alle provincies in Vietnam verspreid en inmiddels zijn bijna 8.500 uitbraken gemeld. De provincies Hanoi, Dong Nai, Hai Duong, Thai Bingh en Bac Giang zijn het zwaarste getroffen, want daar liggen de verliezen tussen de 270.000 en 540.000 varkens. Viceminister Phung Duc Tien waarschuwt dat het land door de uitbraken wellicht geconfronteerd wordt met een tekort van 200.000 ton varkensvlees.

Daarnaast kampt ook Vietnam met recordhoge varkensprijzen. Sinds die eerste uitbraak in februari is de varkensprijs met ongeveer 20% gestegen. Inmiddels loopt de prijs al op naar 60.000 à 67.000 Vietnamese dong per kilo. Dit is omgerekend €2,34 à €2,61 per kilo. In uitzonderlijke gevallen is zelfs meer dan 75.000 Vietnamese dong betaald voor 1 kilo varkensvlees (€2,92 per kilo). Volgens een bericht van de Rabobank kan de consumptie van varkensvlees in Vietnam dit jaar met 12% dalen, als gevolg van hoge prijzen.

Illegale vaccins in China
Het Chinese landbouwministerie meldt deze week dat het een officieel onderzoek start naar de productie, de verkoop en het gebruik van illegale vaccins tegen de Afrikaanse varkenspest. Dat schrijft Reuters op basis van bronnen. Het ministerie is al langer op de hoogte van de verkoop van die illegale vaccins, maar start het onderzoek nu pas officieel op. Dit omdat steeds meer boeren er gebruik van maken.

Overigens hebben de uitbraken van Afrikaanse varkenspest ook effect op de wereldwijde productie van vlees. De Food and Agriculture Organization (FAO) schrijft namelijk dat de vleesproductie dit jaar met 1% daalt tot 335 miljoen ton. "Dit is een afwijking van de stabiele lijn die in de afgelopen 20 jaar geregistreerd werd."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden