Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Vietnamese varkensprijs stijgt naar recordhoogte

14 November 2019 - Kimberly Bakker

De varkensprijs in Vietnam is, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, naar een recordhoogte gestegen. Ook blijkt uit een marktanalyse van de Amerikaanse 'National Pork Board' dat het Chinese varkensvleestekort weleens langer kan aanhouden dan gedacht.

De prijzen voor varkens en varkensvlees in Vietnam zijn in de afgelopen 2 weken naar recordhoogtes gestegen. In meerdere regio's ligt de prijs voor varkens ondertussen op 60.000 tot 63.000 Vietnamese dong. Omgerekend gaat het om een prijs van €2,34 tot €2,46 per kilo. "Verwacht wordt dat die prijzen voorlopig op dit niveau, of zelfs nog hoger, blijven staan", zo meldt Nguyen Tri Cong, de voorzitter van Dong Nai Livestock Production Association, aan Agribiz. "Dit maakt dat veel Vietnamezen overgestapt zijn op kip en zeevruchten."

Langer herstel in China
Alhoewel al langer duidelijk is dat het wel even gaat duren voordat China hersteld is van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, doet de National Pork Board uit de Verenigde Staten daar nog een schepje bovenop. Deze organisatie verwacht in een marktanalyse namelijk dat het land zeker tot 2025 met een varkensvleestekort kampt. Uit deze analyse blijkt verder dat de Chinese import van varkensvlees in 2022 een piek zal bereiken.

Daarnaast kampt China momenteel met een hogere consumenteninflatie. De consumentenprijsindex van China steeg tussen september en oktober met 3,8%, waarmee de inflatie op het hoogste niveau in 8 jaar tijd staat. Aangezien de verwachting is dat de varkensvleesprijzen in China blijven stijgen, schatten de Chinese economen in dat het niveau van 4% over de komende maanden bereikt kan worden.

Overheidssteun op Filipijnen
Ook de Filipijnen zijn getroffen door de dierziekte. Daarom heeft Rodrigo Duterte, de president van de Filipijnen, een noodfonds van ongeveer $4,4 miljoen goedgekeurd. De varkenshouders in het land die varkens hebben geslacht als gevolg van het virus, kunnen aanspraak maken op dit fonds. Het ministerie van Landbouw betaalt daarnaast $100 voor elk varken dat moet worden afgemaakt wegens Afrikaanse varkenspest.

Lees hier alles over Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden