Shutterstock

Inside Varkens

Canadees varkensvlees mag weer naar China

26 November 2019 - Kimberly Bakker

Na 4 maanden heeft China het verbod op varkensvlees vanuit Canada opgeheven. Dit is vooral goed nieuws voor exporteurs uit het land, want China was in de eerste helft van het jaar de belangrijkste bestemming voor Canadees varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China heeft het verbod op Canadees varkensvlees opgeheven, zo melden de landen maandag 25 november. Het verbod werd zo'n 4 maanden terug ingesteld als gevolg van de politieke spanningen tussen China en Canada. Daarna beweerde China dat het vlees uit Canada sporen van ractopamine bevatte. Inmiddels lijkt de situatie verbeterd, al is (nog) niet duidelijk hoe snel en of de handel überhaupt op het oude niveau terechtkomt.

Belangrijke bestemming
Dat China een belangrijke exportbestemming is voor varkensvlees vanuit Canada blijkt wel uit de exportcijfers. In de eerste helft van 2019 was het land namelijk de belangrijkste exportbestemming van Canada, goed voor 171.000 ton vers/bevroren varkensvlees. Ook is Canada de derde grootste exporteur van varkensvlees naar China, na Spanje en Duitsland. Volgens verschillende analisten kunnen de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China er wel voor zorgen dat de Canadese export aanzienlijk groeit nu de markttoegang is hersteld.

In het derde kwartaal van 2019 is de Canadese export van vers/bevroren varkensvlees met 33.000 ton afgenomen, ten opzichte van vorig kwartaal. Ook in vergelijking tot het derde kwartaal van vorig jaar is er een daling zichtbaar (-11.000 ton). De totale varkensvleesexport vanuit Canada komt daardoor uit op 213.000 ton. Het land blijft echter een belangrijke netto-exporteur van varkensvleesproducten. In de periode dat niet naar China uitgevoerd kon worden, werd vooral naar Mexico, de Filipijnen en Taiwan geëxporteerd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox