Shutterstock

Inside Varkens

Varkens: prijspiek in EU, prijsdal in VS

1 December 2019 - Wouter Baan

Terwijl de varkensprijzen in Europa recordhoogtes verbreken, fietsen de noteringen in de Verenigde Staten eind 2019 juist een prijsdal in. Een opvallende constatering. Hoe komt dit? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa hebben varkenshouders nog net niet een (Chinese) vlag uithangen, maar de stemming is opperbest. Met prijzen boven de €2 per kilo is varkens houden weer leuk geworden. Dit geldt niet voor varkenshouders in de Verenigde Staten (VS). Daar staan de noteringen onder druk en niet te zuinig ook.

Laten we voorop stellen dat tussen de Europese- en Amerikaanse varkensprijzen in het verleden geen harde correlaties zichtbaar waren. De Amerikaanse prijs beweegt grilliger. Dit komt omdat de VS een relatief kleinere vrije markt kent. Er zijn daar veel grote integraties die werken met langere termijnprijzen. De dagmarkt heeft daardoor, afhankelijk van het sentiment, de neiging om te pieken en te dalen.

Vrije val in VS
Momenteel is dat laatste aan de orde. In de VS dook de Iowa/Minnesota-notering begin november pijnlijke grens van $1 per kilo en is sindsdien zelfs nog verder weggezakt. In juli nog noteerde de varkensprijs nog ruim boven de $1,80 per kilo.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

De rappe prijsdaling moet allereerst gezocht worden de groeiende varkensstapel. Bij vrijwel iedere telling van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) worden records verbroken. In het derde kwartaal was sprake van een groei van 3% tot 77,7 miljoen dieren. Dit maakt dat het varkensaanbod te ruim is ten opzichte van de slachtcapaciteit. Er zijn weliswaar nieuwe slachtlocaties geopend, maar dat mag vooralsnog niet baten. 

Het ruime aanbod wijzen ook de slachtcijfers uit die vrijwel het hele jaar al ver boven het niveau van vorig jaar liggen. In de tweede week van september vestigde het slachtcijfer (2,749 miljoen) nog 'all time high'. De verwachting is dat dit record in aanloop naar de Kerst verbroken wordt. Bovendien zijn de varkens zwaar.

Handelsoorlog
Ook de handelsoorlog speelt de Amerikaanse varkensmarkt nog altijd parten. Hoewel ook de VS de grote tekorten in China mag aanvullen, is er wel een concurrentieachterstand ten opzichte van Europa en Brazilië. Zo verdubbelde de export naar China tot 210.000 ton in de eerste 3 kwartalen van 2019, vergeleken met dezelfde periode in 2018. China is echter niet de belangrijkste afzet markt. Dat is Mexico. De uitvoer naar de Zuiderburen daalde in de die periode met 12% tot 430.000 ton. Ook Japan importeert minder Amerikaans- en meer Europees varkensvlees.

In Japan profiteert Europa van het vrij handelsverdrag dat begin dit jaar is ingegaan. Deze voorsprong duurt overigens niet lang, want de VS en Japan hebben kortgeleden een akkoord gesloten, waarbij de tarieven op onder meer zuivel- en vlees komen te vervallen. 

Compensatie van Trump
Kortom: de handelsoorlogen en het ruime aanbod remmen de Amerikaanse varkensprijs. De hoop is dat China spoedig de importtarieven op Amerikaans varkensvlees laat vervallen. De geruchten over een handelsakkoord zijn gaande, maar witte rook is er nog niet.

Ook wordt nog altijd gewerkt aan een handelsverdrag met Mexico en Canada. Dit verdrag, dat luistert naar de naam 'USMCA' moet de opvolger worden van het door President Donald Trump vervloekte Nafta. Hoewel er handtekeningen zijn gezet, is het verdrag nog niet geratificeerd. Met andere woorden, het congres moet zich er nog over buigen. 

Op korte termijn zijn hogere Amerikaanse varkensprijzen niet waarschijnlijk. Dit wijst ook de notering op de Amerikaanse varkenstermijnmarkt, die genoteerd staat in Chicago (CME), uit. Op korte termijn ziet het er niet naar uit dat Amerikaanse varkensprijzen gaan stijgen. Amerikaanse varkenshouders morren over de lage prijzen, maar klagen niet per se. Dit komt omdat zij compensatie krijgen van de Trump-regering voor de negatieve gevolgen van de handelsoorlog. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden