Andrew Cline / Shutterstock.com

Nieuws Handelsverdrag

Trump sluit deal met grote vlees- en zuivelimporteur

27 Augustus 2019 - Wouter Baan

De Verenigde Staten en Japan hebben recent een handelsdeal gesloten, waarbij de importtarieven op vlees en zuivel worden verlaagd. Voor rundvee- en varkenshouders in het land is dit een opsteker, gezien zij lijden onder de handelsoorlog met China.

De Japanse invoerheffing op rundvlees gaat in stapjes dalen: van 38,5% tot 9%. Het tarief op luxe varkensvlees komt zelfs geheel te vervallen. De invoerheffing op varkensbijproducten daalt van $4,58 naar $0,47 per kilo. Naast vlees, zijn er ook afspraken gemaakt over zuivel, granen, wijn en ethanol. Daarover zijn nog geen details naar buiten gebracht.

De deal werd afgelopen weekend tijdens de G7 in Frankrijk aangekondigd en wordt in september door de landen ondertekend. Japan en de Verenigde Staten onderhandelen al langer een over bilaterale handelsdeal, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich in 2017 terugtrok uit het Trans-Pacific Partnership (TPP).

Level playing field
De deal met Japan is voor de Verenigde Staten meer dan welkom, vooral omdat China de tarieven op Amerikaans rundvlees en varkensvlees heeft verhoogd heeft. Volgens het USMEF, de Amerikaanse vleesfederatie, is het nieuwe verdrag geweldig nieuws voor de hele vleessector: van producent tot exporteur. 

De Verenigde Staten zijn vanouds verreweg de grootste leverancier van varkensvlees in Japan. Amerikaanse exporteurs zagen de afzet tot dusver in 2019 echter met bijna 10% dalen. Dit vanwege de handelsdeal tussen Europese Unie en Japan. Hierdoor zag Nederland de afzet naar Japan met 20% stijgen. Het USMEF verwacht dat het concurrentienadeel met de Europese Unie dankzij de overeenkomst wordt geslecht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden