Shutterstock

Nieuws Inkomensraming

Varkenshouder casht na magere decennia

16 December 2019 - Wouter Baan

Het kan vriezen en het kan dooien in de varkenssector. Terwijl een zeugenhouder vorig jaar gemiddeld nog €13.000 bij moest leggen, lopen de verdiensten dit jaar in de tonnen euro’s. Dat toont inkomstenraming van Wageningen Economic Research (WUR) aan.

Nooit eerder boerden varkenshouders zo goed als dit jaar. De WUR schat het gemiddeld inkomen op €257.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Een gesloten varkensbedrijf verdient circa €327.000 en een zeugenbedrijf houdt aan het eind van dit jaar €245.000 over. Ondanks de fors gestegen biggenprijs, stijgt ook het inkomen van vleesvarkenshouders tot boven de €200.000. Mogelijk vallen de verdiensten zelfs nóg hoger uit. De raming is namelijk gebaseerd op de situatie tot begin november en daarna zijn de prijzen nog flink gestegen.

Een 'voetballerssalaris' is niet ieder jaar voor varkenshouders weggelegd. Gedurende de periode 2000 tot 2018 bedroeg het gemiddelde inkomen in de varkenshouderij slechts €26.000, wat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de armoedegrens is. De goede jaren dienen dus als compensatie voor mindere jaren. Bovendien moet een varkenshouder fors investeren.

Vraag vanuit China
De aanleiding voor de hoge varkens- en biggenprijzen ligt grotendeels in China. Dat land is getroffen door de Afrikaanse varkenspest, waardoor de varkensstapel bijna is gehalveerd. "Dan praten we over een afname van meer dan 200 miljoen varkens. Ofwel: 25% van de wereldwijde productie van varkensvlees", zo vertelt econoom varkensproductie Robert Hoste van de WUR.

China zit dus om grote volumes Europees varkensvlees verlegen en dat drijft de prijzen op. Hoste schat dat ook de komende jaren goed blijven, mits Nederland en Duitsland niet getroffen worden een uitbraak van het virus. Het gevaar schuilt om de hoek: in West-Polen is de ziekte aan het begin van deze maand namelijk op slechts 40 kilometer van Duitsland geconstateerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox