Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest op een haar na in Duitsland

3 December 2019 - Wouter Baan - 15 reacties

De uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in het westen van Polen trekken steeds dichter naar Duitsland. Er zijn inmiddels besmette dode wilde zwijnen gevonden op 40 kilometer van de grens met Duitsland, zo heeft het ministerie van Duitsland maandag 2 december laten weten.

Het betreft 2 besmette wilde zwijnen in het Poolse district Nowosolski en 8 besmette dieren in Zielonogorski. Daarmee heeft het virus opnieuw een sprong van circa 30 kilometer gemaakt. Aangezien het virus zich zo snel verspreid, is een uitbraak in Duitsland niet onwaarschijnlijk. 

In november dook Afrikaanse varkenspest onverwacht op in West-Polen en sindsdien stapelen het aantal besmette gevallen zich op. Een uitbraak in Duitsland zou desastreus zijn. Zeer waarschijnlijk kondigen belangrijke afzetmarkten als China, Japan en de Filipijnen dan een importverbod op Duits varkensvlees af. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Belegger 3 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884890/afrikaanse-varkenspest-op-een-haar-na-in-duitsland]Afrikaanse varkenspest op een haar na in Duitsland[/url]
Beste allemaal,
Ik geef het u op een blaadje:

DE AFRIKAANSE VARKENSPEST ZAL DE WERELD WIJDE RECESSIE IN GANG ZETTEN EN DE ZAADJES ZIJN GEPLANT.

China slacht 200.000.000 varkens en weet nog niet of het genoeg is..met pijl snelle prijsstijging tot gevolg en straks wellicht gemor onder de bevolking. hou dat maar tegen. hoe begon ook weer de Arabische lente? juist voedsel prijs stijging.

Straks pest in Duitsland... Belgie heeft het al te pakken.
Deze week ontving ik een fiLmpje met een vrachtwagen vol met wilde levende zwijnen die zomaar los gelaten werden in een bos.
De pest in Belgie is er doelbewust ingebracht.
De graan prijzen beginnen te stijgen en we zien al de eerste tekenen van aantrekkende inflatie....intrest volgt.....en dan gaan we 2007/08 achterna .

Boeiende tijden toch?
Allee 3 December 2019
Klopt Belegger, dit is geen toeval. Zij laats al dat de prijzen gevaarlijk hoog worden. Die hoge prijzen accepteert de verwerkende industrie niet!! Die biggen notering commissies weten ook wat ze te wachten staat en hevelen zoveel en zo snel mogelijk veel geld over van de vleesvarkenshouderij naar de vermeerdering middels de veel te hoge gemanipuleerde biggenprijs. Mesters vinden het al langer een veel te groot risico aan het worden, maar hebben geen inbreng in de notering. Prijs is geen markt prijs.
Allee 3 December 2019
Vleesverwerkend industrie is nu ook stil en die ga je nu ook niet meer horen..... Ze weten dat ze binnenkort weer winst kunnen gaan draaien.... Ze lossen hun probleem zelf op.
markt 3 December 2019
gaat verder alles goed allee ?
Allee 3 December 2019
Prima markt
Abonnee
markt 3 December 2019
gelukkig allee

maar even terugkomend op jou opmerking dat de biggennotering gemanipuleerd wordt,veel te hoog staat en geen marktprijs is

wat betaald volgens jou op dit moment een mester voor zijn biggen als hij die op de (vrije)markt koopt
Allee 3 December 2019
Blijven al stallen leeg hier en daar. Heb er nog wat gehuurd. En daar komen biggen in onder de prijs die jij in je gedachten hebt.
markt 3 December 2019
waarom geef je niet gewoon antwoord op mijn vraag allee ?
Allee 3 December 2019
NW +8
markt 3 December 2019
oke nu begrijp ik je

als jij echt denkt dat een mester die op de vrije markt zijn biggen koopt de biggen deze week voor 7% toeslag op de BPP prijs in zijn hok krijgt

ik zou zeggen tel bij die 7% nog maar een keer 27% bij op
markt 3 December 2019
sorry allee was te snel met reageren jij denkt BPP plus 19%
Allee 3 December 2019
Dacht ik al , je leeft buiten de realiteit.
boer harms 4 December 2019
Allee, ik weet niet of je biggen koopt/verkoopt. Maar 'markt" heeft volkomen gelijk. Op de vrije markt deden grote koppels 3 wkn geleden al 30% op BPP. Dit is sindsdien alleen maar verder opgelopen.
Je prijsstelling van € 8,= op NW is ook al lang achterhaald. Prijsafspraken voor heel 2019 lagen al hoger, laat staan nu op de vrije markt.....
Komende 2maanden komt er nog wel een dikke € 10,= bij en als Allee wil wachten met opleggen op een lagere prijs, heb je de stal binnen 4 maanden leeg!!
Abonnee
nuchter 5 December 2019
Wij kunnen hoog van de toren blazen. Al vaker grote winsten verwacht door opleg hele dure biggen. Laat de stallen niet leeg maar er mogen er best een paar minder in. Als eerdaags ook Duitsland getroffen word door de pest , hopend zelf vrij te blijven liggen de kaarten totaal anders. Wat gaat dat betekenen voor de NW? Gaan er dan nog zoveel biggen naar Duitsland. Als je ver in het voren reken moet je het vaker bij stellen. Hopend op een goede tijd voor toekomst maar wel realistisch blijven. Hoogmoed komt ……...
Abonnee
markt 5 December 2019
ik ben het wel met jou eens "nuchter"

maar dat was op zich de discussie niet
waar het mij om ging was dat Allee hier loopt te raaskallen
met opmerkingen als "geld overhevelen/gemanipuleerde biggenprijs/biggenprijs is geen marktprijs"

als ik dan vraag wat volgens allee de huidige (vrije) marktprijs is
en die antwoord met NW plus 8
dan wordt je door mij in ieder geval niet meer serieus genomen

maar wat de biggenprijs in de nabije toekomst gaat doen ?
ik zou het echt niet weten
de tijd zal het leren
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox