Shutterstock

Inside Varkens

Stabilisatie zichtbaar op Europese varkensmarkt

18 December 2019 - Kimberly Bakker

Op de Europese varkensmarkt is deze week voor het eerst in lange tijd weer stabilisatie zichtbaar, zo blijkt uit de nieuwste prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN. Alleen de Spaanse varkensprijs weet nog een kleine stap naar boven te zetten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde varkensprijs in Nederland blijft, net als vorige week, staan op €1,914 per kilo. Hiermee staat de prijs echter nog altijd €0,67 boven het niveau van vorig jaar en €0,69 boven het 5-jarig gemiddelde. Ruim boven Nederland, op de tweede plek in de ISN-prijsvergelijking, staat Duitsland. Ook in dat land blijft de varkensprijs deze week stabiel, wat resulteert in een prijs van €1,976. De laatste stabiele varkensprijs is voor Frankrijk. Hier blijft de gemiddelde prijs staan op €1,904 per kilo, waarmee het de vijfde plaats in de prijsvergelijking bezet.

De Spaanse varkensprijs laat deze week wederom een toename zien en komt daardoor uit op €1,984 per kilo (+€0,004). Het houdt de eerste plek in de prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger dus overtuigend vast. Het verschil met vorig jaar bedraagt maar liefst €0,59 per kilo. Voor Denemarken en België zit een stijging er deze week niet in. De prijzen in deze 2 landen dalen respectievelijk met €0,001 tot €1,909 per kilo en met €0,025 tot €1,840 per kilo.

Onzekerheid heerst
In de gebroken weken rond Kerst en Nieuwjaar ontstaat doorgaans meer druk op de varkensprijzen. Dit komt onder meer doordat in deze periode van het jaar meer slachtrijpe varkens worden aangeboden. Aankomende week wordt nog volle bak geslacht, maar in de 2 weken daarna vallen een aantal slachtdagen uit en zal de vraag naar varkens afnemen. Het is (nog) onzeker hoe de varkensprijs daarop gaat reageren.

Al met al is sprake van een uitzonderlijke situatie. In het verleden waren er jaren bij dat de prijs in die periode flink door de knieën moest, al zijn er ook jaren waarin de varkensprijzen relatief gemakkelijk standhielden. Voor dit jaar zijn de meningen zeer verdeeld, waardoor de DCA Beursprijs 2.0 afgelopen vrijdag zelfs geen notering heeft kunnen maken. Duidelijk is wel dat de markt onder hoogspanning staat. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden