Shutterstock

Inside Varkens

Nederlandse en Deense varkensprijs niet omhoog

11 December 2019 - Kimberly Bakker

Terwijl de meeste varkensprijzen in de Europese Unie opnieuw stappen naar boven zetten, blijft de Nederlandse varkensprijs deze week stabiel. In Denemarken is zelfs sprake van een fikse daling, zo blijkt uit de nieuwste prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de gemiddelde varkensprijs van Nederland nog steeds fors boven vorig jaar staat, is de voet deze week van het gas gehaald. De varkensprijs in Nederland blijft deze week namelijk stabiel op €1,914 per kilo. Daarmee noteert het een vierde plaats in de ISN-prijsvergelijking. Net iets lager (op de vijfde plek) staat Denemarken, dat deze week een enorme daling laat zien. De varkensprijs in dat land daalt namelijk met €0,040 tot €1,910 per kilo.

De andere Europese landen in de prijsvergelijking van ISN laten wel een prijsstijging zien. Zo gaat de Franse varkensprijs met €0,001 omhoog naar €1,904 per kilo en stijgt de Spaanse varkensprijs met €0,021 tot €1,980 per kilo. Duitsland zet deze week de grootste stijging weg: +€0,030 naar €1,976 per kilo. Daarmee staat het land op de tweede plek, net onder Spanje. In België is de varkensprijs deze week met €0,025 gestegen naar €1,865 per kilo. Het land komt met die stijging langzaam in de buurt van de andere Europese varkensprijzen.

Normalisatie op de markt?
De situatie op de varkensmarkt lijkt inmiddels iets te normaliseren. Kerst komt snel dichterbij en verwacht wordt dat de goede vraag naar vlees tot die tijd van kracht blijft. Daarentegen neemt het aanbod van slachtrijpe varkens wat toe, waardoor de varkensprijzen her en der wat afvlakken. Dit ruimere aanbod komt binnen Nederland onder andere door de stoppers  die hun stallen voor 2020 leeg moeten hebben.

Op de wereldmarkt blijft China om enorme volumes varkensvlees vragen. Het is voor Europese varkensvleesexporteurs echter een fikse tegenvaller dat China de tarieven op Amerikaanse varkensvlees (voor een deel) gaat schrappen. Hierdoor verliezen deze exporteurs hun concurrentievoordeel. De effecten hiervan worden waarschijnlijk op de korte tot middellange termijn duidelijk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox