Shutterstock

Inside Varkens

Adempauze goed voor reset DCA Beursprijs 2.0

18 December 2019 - Wouter Baan

De druk die op de varkensmarkt is ontstaan, komt tot uiting in de DCA Beursprijs 2.0. Na het inlassen van een adempauze op 13 december, lijken de mistflarden voldoende opgetrokken om nu wel met een prijs uit te komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de publicatie van de Beursprijs 13 december werd uitgesteld, gaf Vion maandag 16 december weer richting aan de markt. Deze slachterij verlaagde de notering met €0,08 tot €2,04 per kilo. Die prijs is geldig tot week 2 volgend jaar. De slachterij spreekt van toenemende druk op de Europese vleesmarkt door de uitval van slacht- en verwerkingsdagen. 

'Verlaging is noodzakelijk'
Van Rooi gaf deze week in een verklaring aan waarom zij de varkensprijs niet met €0,20, maar met €0,08 hebben verlaagd tot €1,82 per kilo. "Deze forse correctie was noodzakelijk om de vleeshandel op peil te houden", meldt de slachterij. De door Compaxo naar buiten gebrachte bijstelling kwam eveneens uit op -€0,08, waardoor de varkensprijs gedaald is naar €1,81 per kilo.

De door Vion ingezette min van €0,08 werd 18 december tevens door de Duitse VEZG (de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch e.V.) overgenomen: €2,03 per kilo werd dus ingewisseld voor €1,95 per kilo.

Meer marktontwikkeling
De handelaren hoopten met het later uitkomen van de Beursprijs meer zicht op de marktontwikkelingen te krijgen. En die is er gekomen. In de achterliggende dagen is zoveel duidelijk geworden dat er woensdag 18 december op verantwoorde wijze weer een Beursprijs kon worden vastgesteld.

Deelnemende handelaren geven aan achter de veel toegepaste min van €0,08 te staan. De Beursprijs voor geslachte varkens daalt daardoor naar €1,87 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met €0,07 naar €1,51 per kilo. Belangrijk is te weten dat de Beursprijs van woensdag 18 december geldt voor week 51, 52 en week 1. Vrijdag 3 januari zal DCA weer uitkomen met een nieuwe Beursprijs.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden