Shutterstock

Inside Varkens

Meer varkens en stijgende prijzen in de VS

2 Januari 2020 - Jeannet Pennings

Het aantal varkens dat in de Verenigde Staten wordt gehouden is met 3% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. De teller stond op 1 december 2019 op 77,3 miljoen stuks. Ook de varkensprijzen zitten in de lift.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meest recente cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) vormen geen verrassing. Ook in het vorige kwartaal werd al een groei van 3% gemeld. Toen kwam de varkensstapel uit op 77,7 miljoen stuks. Nu ligt de omvang een fractie lager, maar nog steeds ruim boven dat van 2018. Dat is het resultaat van de voortdurende uitbreiding in de Amerikaanse varkenshouderij, terwijl de verwerkende industrie aan de vraagprognoses probeert te voldoen.

Vooral meer slachtvarkens
Het aantal slachtvarkens steeg afgelopen jaar naar een recordhoogte. De teller stond begin december op 70,9 miljoen stuks, een stijging van 3% ten opzichte van 2018. Het aantal fokvarkens is 2% gestegen tot 6,4 miljoen dieren. Ook het aantal biggen bereikte een recordhoogte in de maanden september tot en met november. In totaal in ging het om 35,1 miljoen biggen. De verwachting is dat het aantal biggen de komende maanden ligt blijft stijgen. 

Meer varkensvlees in opslag
Door de blijvende groei van de Amerikaanse varkensstapel zijn de voorraden varkensvlees in het land momenteel groot. Het USDA meldt dat er op 1 december 2019 574,7 miljoen pond varkensvlees in de koelhuizen lag. Dat is een stijging van 13% ten opzicht van het jaar ervoor.

Ondertussen ontwikkelen de varkensprijzen in de VS zich positief. Dat heeft met name te maken met het groeiende optimisme over de afzet naar China, ’s werelds grootste varkensvleesconsument. China verlaagt vanaf 2020 namelijk de importheffing op Amerikaans varkensvlees.

Door de heersende Afrikaanse varkenspest in China verwacht Amerika meer varkensvlees naar het land te kunnen exporteren, waarmee de Chinezen een tekort kunnen compenseren. De Amerikaanse varkensprijzen zitten hierdoor sinds eind november in de lift. Ook de termijnmarkt reageert positief.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden