Eigen foto

Interview Robert Hoste

'Ook 2020 kan een goed varkensjaar worden'

2 Januari 2020 - Wouter Baan - 10 reacties

Het zijn bizarre tijden op de varkensmarkt. Vanwege het grote vleestekort in China loopt de export van Europees varkensvlees als een trein. En dat zorgt voor hoge prijzen. Tegelijkertijd is Afrikaanse varkenspest vlakbij Duitsland, in West-Polen, geconstateerd. Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR), blikt terug en vooruit. 

Je volgt de varkensmarkt al jaren op de voet. Hoe zou je 2019 willen bestempelen?
"Afgelopen januari heb ik een turbulent jaar voorspeld en die verwachting is meer dan uitgekomen. Dat de prijzen zo hard zouden stijgen, had ik echter niet verwacht. De varkensprijs heeft zelfs de psychologische grens van €2 per kilo geslecht en voor big is op de top €85 betaald, inclusief toeslagen. Dit zijn ongekend hoge prijzen, wanneer we terugkijken naar het recente verleden. Al met al kun je 2019 bestempelen als een bizar varkensjaar."

En dat allemaal vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China?
"Grotendeels wel. De Chinese varkensstapel heeft flinke klappen gekregen, waardoor er in het land een enorm vleestekort is ontstaan. Afgelopen zomer was ik in China en toen ik daar een restaurant bezocht, was het varkensvlees uitverkocht. Het was zelfs doorgestreept op de menukaart. Dit geeft aan hoe nijpend de tekorten zijn. En dat in een land waar varkensvlees ontzettend geliefd is. Pluimvee- of rundveevlees is nu noodgedwongen een alternatief. Het liefst kauwt een Chinees op vlees met kraakbeen en vettere producten. Vandaar dat de bijproducten (zoals de koppen en pootjes) zo geliefd zijn."

"Een Chinees heeft veel geld over voor varkensvlees. Dit maakt dat de varkensprijzen in China hard zijn gestegen tot omgerekend meer dan €5 per kilo levend gewicht. Deze prijsstijging is veel harder dan in andere Aziatische landen, die eveneens door AVP zijn getroffen. Ook de handelsoorlog is een reden waarom de varkensprijs in China zo hard is gestegen. Amerikaanse exporteurs konden, vanwege de verhoogde importtarieven, minder goed in China terecht. Daardoor weken zij uit naar andere markten, zoals Zuid-Korea en de Filipijnen. Europese exporteurs genoten zodoende een concurrentievoordeel. Dat verklaart ook waarom varkensprijzen hier veel hoger zijn dan in de Verenigde Staten."

Hoe lang houden de hoge prijzen aan?
"Dat is een lastige vraag. De varkensprijs was in het verleden al bijna niet te voorspellen en nu is het al helemaal lastig. De Chinese varkensprijs is in november wat gecorrigeerd. Het is daarom mogelijk dat de Europese varkensprijzen in het nieuwe jaar wat terugzakken, wanneer de vleesafzet traditioneel gezien wat lauwer is. Daarbij schuilt het gevaar van Afrikaanse varkenspest ook hier om de hoek, gezien het virus intussen op slechts 40 kilometer van de Duitse grens in West-Polen is geconstateerd. Als Duitsland en ons een AVP-uitbraak bespaard blijft, dan kan 2020 echter opnieuw een goed varkensjaar worden."

Het grote vleestekort in China houdt voorlopig aan

Robert Hoste

"Binnen de WUR hebben we modellen die aantonen dat het vleestekort in China wel een jaar of 5 aanhoudt. Hoewel de Chinese overheid claimt dat de varkensstapel niet verder krimpt, zal het herstel meerdere jaren op zich laten wachten. Ook wanneer varkenshouders in China de productie opvoeren. Het fokmateriaal is simpelweg niet beschikbaar om het aantal varkens binnen afzienbare tijd weer op het oude niveau te hebben. Daarbij tonen de uitbraken in Rusland aan dat het virus bijna niet onder controle te krijgen is, ondanks serieuze maatregelen van de overheid. Het enige middel om de dierziekte onder controle te krijgen, is een goedwerkend vaccin. Ik heb mij echter door dierenartsen laten vertellen dat het nog jaren duurt, voordat dit beschikbaar is."

Dit betekent dat de varkensprijs nog jaren goed blijft?
"Dat zou je denken ja. De prijs van varkensvlees stijgt echter ook. Dat blijkt ook uit de vleesprijsindex die de WUR monitort. Zo is de consumentenprijs inmiddels opgelopen tot een recordstand van 110 punten. In vergelijking met eerdere prijspieken op de varkensmarkt stijgt de varkensvleesprijs in de winkel nu veel sterker. Supermarkten hebben dus geanticipeerd op de stijgende varkensprijs, wat overigens terecht is in mijn ogen. De consument moet daardoor wel dieper in de buidel tasten en switcht mogelijk naar alternatieven. Er kan daardoor een nieuw evenwicht ontstaan. Bij de huidige marktexcessen laat het tijdpad naar een nieuw evenwicht zich echter lastig via een rekenmodel voorspellen. Dan val je terug op je onderbuikgevoel en dat zegt dat, wanneer je alle plussen en minnen tegen elkaar wegstreept, de marktperspectieven voor varkenshouders nog wel enkele jaren goed zijn. Mits we vrij blijven van AVP natuurlijk."

Wat gaan we in het nieuwe jaar merken van de stoppersregeling 2020?
"Ik verwacht hier geen groot effect van. De varkensrechten blijven namelijk beschikbaar en worden (of zijn al) opgekocht door de blijvende producenten. De hoge varkensprijzen prikkelen de blijvers om oude locaties op te knappen en uit te breiden. Ik verwacht dus geen effect op het varkensaanbod in januari."

En van de warme sanering?
"Varkenshouders hebben nog tot half januari om zich hiervoor in te schrijven en adviseurs roepen op om dat te doen. Dit omdat het vrijblijvend is en hier niet of nauwelijks kosten mee gemoeid zijn. De verwachting is dat de regeling flink overtekend wordt. Varkenshouders in concentratiegebied Oost krijgen per ingeleverd varkensrecht €52. Voor concentratiegebied Zuid is dit €151. Daarbij is er een vergoeding voor de werkelijke waarde van de stallen. De praktijk moet echter uitwijzen of varkenshouders die ingetekend hebben daadwerkelijk willen stoppen. Dit zal waarschijnlijk sterk afhangen van of de varkensprijzen de komende tijd goed blijven. De keuze tussen wel of niet meedoen is per ondernemer afhankelijk. Dit maakt het inschatten van stoppersaantallen lastig. De eerste effecten van de warme sanering worden waarschijnlijk pas eind 2020 duidelijk, dus dat duurt nog even."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Frans 3 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885182/ook-2020-kan-een-goed-varkensjaar-worden]'Ook 2020 kan een goed varkensjaar worden'[/url]
Een terugblik met al 100 keer eerder uitgekauwde gebeurtenissen en een vooruitblik vol vraagtekens. We zijn weer helemaal bij.
premiumpig 3 Januari 2020
alleen de kop al!!,KAN,ieder jaar KAN zowel goed ALS slecht uitpakken. Wat een profeten....
Big Willem 4 Januari 2020
maakt hij ook eem bekend wat hij zelf verdiend?
arie 4 Januari 2020
Er kan zoveel gebeuren,dat niemand weet hoe 2020 zal verlopen,dit hadden we 1 jan.2019 ook niet voorzien.Hou rekening dat we moeten produceren voor wereldhandelsprijzen en een onbetrouwbaar Den Haag. Je kan niet meer doen dan je best,en je huid zo duur mogelijk verkopen.De beste wensen voor agr.Nederland.
info 4 Januari 2020
Eindelijk een fatsoenlijke opbrengstprijs voor een groep boeren die de laatste 20 jaar er vaak voor stonden niet wetende hoe verder te moeten. Maar één ding beangstigd mij die AVP die steeds dichterbij komt en er bv. jagers zijn die in Polen of Duitsland voor de sport gaan wilde varkens schieten en dan ook nog deze dieren in hun koffer mee naar Nederland meenemen , dat is de goden verzoeken .
Welke zekerheid is er dat die dieren niet besmet zijn , beseffen ze wel waar ze mee bezig zijn . Het zijn dan wel vaak geen boeren die gaan maar toch moest dat zolang er een dreiging is niet meer gebeuren.
Ik vind het iets wat meer de aandacht moet hebben, zeker voor de groep boeren die er hun geld en inkomen mee verdienen, dat hebben ze nu wel een keer verdiend.
speklap 4 Januari 2020
Jammer dat DCA nu niet kan wachten tot woensdag en fantaseert dat de prijs omlaag moet, spreken over een kerst-prop??? In Denemarken de prijs omhoog!!! Vieren ze daar geen Kerst??? Je kunt wel raden wie hier stemming aan het maken is.
Bart 6 Januari 2020
Doordat er meer boeren stoppen door strenge milieu eisen gaat de prijs omhoog van de varkens
xx 6 Januari 2020
Door de strenge milieu eisen gaat de opbrengstprijs misschien wel omhoog, maar de kostprijs stijgt ook flink. Dus per saldo schiet je er niks mee op.
rollade 6 Januari 2020
XX heeft meer gelijk dan Bart, maar uiteindelijk weer opnieuw; KAN, KAN, en nog eens KAN.
het zekere wat we nu weten met de markt van vandaag; dat de varkens bij gelijke prijs over 4 maanden maar net uit de kosten komen..............
premiumpig 6 Januari 2020
juist rollade!!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden