Robert Hoste

Robert Hoste

Interview Robert Hoste (WUR)

'Varkens houden voor wereldmarkt vraagt moed'

Varkenshouders worden geconfronteerd met extreem volatiele marktomstandigheden. Hoewel er afgelopen periode wat optimisme heerste over het marktverloop heeft dat inmiddels weer plaatsgemaakt voor zorg. De kosten stijgen nog sneller en de opmars van de opbrengstprijzen komt tot stilstand. In gesprek met Boerenbusiness geeft varkenseconoom Robert Hoste van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) aan dat varkens produceren voor de wereldmarkt anno 2022 'echt heel veel moed vraagt' en dat de kostprijs van varkensvlees inmiddels rond de €2 per kilo geslacht gewicht ligt.
18 April 2022
Robert Hoste

Interview Robert Hoste

'Dat biggenprijs nu stijgt, is nog geen marktherstel'

Varkenshouders hebben in financieel opzicht een slecht jaar achter de rug. Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR), signaleert 4 factoren die volgens hem leiden tot een 'perfecte storm' die over de markt raast. In een gesprek met Hoste gaan we dieper in op de trends en ontwikkelingen. In het schetsen van marktverwachtingen voor 2022 is hij echter terughoudend.
20 December 2021
Robert Hoste

Interview Robert Hoste

'2020 verloren jaar voor varkenshouders'

Zelden gingen de varkens- en biggenprijzen zo hard onderuit als in de afgelopen maanden. En hoewel Robert Hoste, varkenseconoom bij Wageningen Economic Research (WUR) al jaren meedraait, heeft hij zo'n bizar jaar niet eerder meegemaakt. Wat verwacht hij van de prijsontwikkelingen in 2021? 'Het prijsherstel op de varkensmarkt kon weleens tot de zomer duren.'
18 December 2020
varkenshouderij varkens - agri

Nieuws Warme Sanering

Sanering: veel animo, maar stopt iedereen ook?

De saneringsregeling in de varkenshouderij is massaal overtekend. Wel rijst de vraag of elke varkenshouders die zich heeft ingetekend, ook daadwerkelijk zijn laarzen aan de wilg gaat hangen.
15 Januari 2020
Robert Hoste

Interview Robert Hoste

'Ook 2020 kan een goed varkensjaar worden'

Het zijn bizarre tijden op de varkensmarkt. Vanwege het grote vleestekort in China loopt de export van Europees varkensvlees als een trein. En dat zorgt voor goede prijzen. Tegelijkertijd is Afrikaanse varkenspest op slechts 40 kilometer van Duitsland geconstateerd. Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research (WUR) blikt terug en vooruit. 
2 Januari 2020
soja - agri

Nieuws China

'Goedkoper voer door afnemende Chinese vraag'

Dat er 25% minder varkens in China zijn, heeft niet alleen voor een snel gestegen varkensprijs gezorgd. Het leidt namelijk ook tot dalende voerprijzen. Voordat de Afrikaanse varkenspest in China toesloeg, ging het grootste gedeelte van de wereldwijd verhandelde soja immers naar China.
17 Mei 2019
WUR Robert Hoste

Interview Robert Hoste

'2019 wordt turbulent jaar voor varkenssector'

Met het oog op de stoppersregling in de varkenshouderij valt een productiedaling te verwachten. Daarnaast is er door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in China een ontwikkeling op gang gekomen die de Europese varkensprijzen mogelijk (sterk) gaat beïnvloeden.
9 Januari 2019
varkenshouderij biggen varkens - agri

Opinie Robert Hoste

Ontwikkelingen bieden mogelijk kansen

De droogte, Afrikaanse varkenspest en handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China. De ontwikkelingen hebben invloed op de wereldwijde varkensproductie. Echter, diezelfde ontwikkelingen kunnen ook positief uitpakken voor de Nederlandse varkenssector.
11 Oktober 2018

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox