Shutterstock

Inside Varkens

Chinese varkensstapel groeit verrassend hard

8 Januari 2020 - Wouter Baan

Het aantal varkens in China neemt verrassend hard toe, als we de cijfers van het Chinese ministerie van landbouw althans mogen geloven. Ook het aantal fokzeugen schrijft groeicijfers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensstapel pakte volgens de officiële Chinese staatscijfers in december 14,1% hoger uit dan de maand daarvoor. Daarmee laat de varkensstapel voor de tweede maand op rij groeicijfers zien. In november was nog sprake van slechts een lichte groei, van iets meer dan 2%. Exacte dieraantallen worden niet prijsgegeven.

Ervan uitgaande dat de Chinese varkensstapel na de (bijna) halvering in augustus zo’n 250 miljoen varkens telt, wijst de procentuele toename in december op een groei van circa 35 miljoen varkens. De betrouwbaarheid van Chinese statistieken wordt in het westen regelmatig in twijfel getrokken en daar geven deze cijfers ook reden toe. Een dergelijke  toename in slechts 1 maand tijd is namelijk wel erg veel.

Ook zeugenstapel groeit
Ook de fokzeugenstapel schreef in december groeicijfers, voor de derde maand op rij. Volgens het ministerie bedroeg de toename 2,2%. Dit is lager dan de 4% die in november werd gerapporteerd. De groei wordt naar verluid vooral gerealiseerd door de grote integraties in China. Gevoed door de goede varkensprijzen zetten zij alle zeilen bij om de productie op te voeren.  

Ondertussen werkt de varkensmarkt in China toe naar de vraagpiek rondom de viering van het Chinese nieuwjaar dat op zaterdag 26 januari gepland staat. Het ministerie schat in dat het aanbod van varkensvlees, mede door de groei van de varkensstapel in december, rondom die tijd voldoende is. Er wordt geclaimd dat de slachtgewichten vandaag de dag hoog zijn, wat de beschikbaarheid van vlees ten goede komt.

China zet vleesreserves in
Ook heeft China sinds begin januari al 50.000 ton varkensvlees uit de staatsreserves vrijgegeven. Desalniettemin zitten de varkensprijzen in China sinds de start van 2020 in de lift. De gemiddelde varkensprijs bedraagt (8 januari) 36.07 yuan per kilo levend gewicht. Omgerekend komt dit neer op €4,67. De verwachting is dat de prijzen in China tot de viering van het nieuwe jaar blijven aantrekken. Historisch gezien neemt de markt daarna gas terug.  

De doelstelling van het ministerie is om de varkensproductie medio 2021 weer op het oude niveau te hebben. De groeicijfers in december geven aan dat China op de goede weg zit om deze doelstelling te realiseren. Tegelijkertijd zijn er twijfels in hoeverre het fokmateriaal beschikbaar is om verdere groei te realiseren. Ook is het onzeker of China de uitbraken van Afrikaanse varkenspest überhaupt onder controle heeft. Kortom, er zijn nog veel vraagtekens. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden