malgosia janicka / Shutterstock.com

Inside Varkens

Varkensproductie kan niet opboksen tegen vleestekort

24 Januari 2020 - Jorine Cosse - 4 reacties

Het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) stelt de prognose dat de wereldwijde varkensproductie in 2020 met 9% gaat dalen naar 96,4 miljoen ton ten opzichte van 2019. Deze daling is, niet geheel verassend, te wijten aan de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met deze prognose wordt de voorspelling die het USDA in oktober 2019 deed lichtjes bijgeschaafd. Hier werd nog aangegeven dat de productie in 2020 met 10% naar 95,2 miljoen ton zou dalen. De reden tot bijschaven ligt bij de lichte productiestijging van 4% in China. Dit is te wijten aan de combinatie van zwaardere varkens en een kleine stijging in de slachtcijfers.

Productie blijft achter
Toch blijft de Chinese productie in 2020 naar verwachting bijna een kwart onder de productie van 2019. De productie in 2019 scoorde al 14% lager dan in 2018. Hoewel onder andere de VS, Canada en Brazilië hun productie flink opvoeren, zijn de overige landen niet opgewassen tegen het vleestekort. Niet heel vreemd, aangezien de Chinese varkensstapel met zo’n 41% gedaald is en China zelfs met haar 'normale' productie niet zelfvoorzienend is. Het USDA verwacht dat de import-vraag in China ook over 2020 gaat toenemen en wel met 3,7 miljoen ton (42%) ten opzichte van 2019.

Hoewel de Europese Unie tot nog toe nog geprofiteerd heeft van de enorme Chinese vlees-vraag, is het afwachten hoe lang dit voortzet in 2020. Ook voor de EU ligt het gevaar van een AVP-uitbraak op de loer. Dit heeft alles te maken met de uitbraken in West-Polen, op de grens met Duitsland. Als deze uitbraken over weten te slaan naar landen met een grote varkensproductie als Duitsland (of Nederland) hangt de vlag er ongetwijffeld anders bij. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden