Shutterstock

Inside Varkens

Rabobank rekent voorlopig nog op hoge varkensprijs

28 Januari 2020 - Jorine Cosse

'2019 gaat voor de varkenshouderij als een opmerkelijk jaar in de boeken', aldus de Rabobank in haar varkensupdate van januari 2020. En dat gaat het zeker. 2019 was niets minder dan een turbulent jaar en ook voor 2020 lijkt dit beeld niet te veranderen. Maar, 'onzekerheden bieden kansen', stelt de Rabobank.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkenshouderij kan volgens de Rabobank terugblikken op een onrustig jaar. De hoge biggen- en varkensprijzen, als gevolg van een goed lopende vleesexport naar China, zorgden voor euforisch hoge voerwinsten. Tegelijkertijd waren er ook toenemende zorgen over de Afrikaanse varkenspest en was de Nederlandse landbouw in de ban van de stikstofcrisis. 

In Europa hebben vooral Nederland, het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk en Spanje geprofiteerd van de sterke vleesvraag uit China. Dit wakkerde extra productie aan. De Nederlandse varkensvleesproductie is in de periode januari tot en met oktober 2019 namelijk met 3% gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Dit staat gelijk aan een stijging van 1.322 ton extra afzet. Deze stijging is vooral te danken aan gemiddeld hoger slachtgewicht en lager export van levende biggen en vleesvarkens naar de omringende landen. 

Vooruitzichten blijven goed
Hoewel de varkensprijzen rondom de jaarwisseling zijn gedaald, verwacht de Rabobank dat de prijzen sowieso tot aan de lente nog relatief hoog blijven. De export van varkensvlees kan voorlopig blijven leunen op de goede vraag uit China. De Rabobank verwacht dat de Chinese vraag de vleesmarkt nog zeker 5 jaar in de ban houdt. Dit omdat het nog minstens 5 jaar duurt voordat de Chinese varkensstapel weer terug is op het oude niveau.

De verwachting is dat het aantal varkens in China in de eerste helft van 2020 nog verder gaat afnemen, vanwege een tekort aan fokmateriaal. De bank verwacht een productiekrimp van 15% tot 20% ten opzichte van 2019. Ondanks dat de VS kortgeleden een handelsdeal met China heeft gesloten, verwacht de Rabobank dat Europa de belangrijkste leverancier van varkensvlees blijft in het Aziatische land. Een voorwaarde is wel dat Europa Afrikaanse varkenspest onder controle kan houden. 

Brexit
Een punt van zorg is de naderende brexit dat komend weekend officieel plaatsvindt. Het VK is immers een belangrijke afzetmarkt van Nederlands varkensvlees. De onzekerheid hangt momenteel op de afspraken die gemaakt gaan worden en in welke vorm. Het antwoord daarop is cruciaal voor de koers van het pond. 

De verwachting is dat het VK de kwaliteitstandaard van de EU blijft handhaven, wat positief is voor de varkensvleesexport. Hierdoor is de invloed van een eventueel handelsverdrag op het gebied van varkensvlees tussen het VK en de VS beperkt.

Daarbij voorspelt de Rabobank dat de zelfvoorzieningsgraad van de Britten gaat toenemen. De Britten importeerden in de eerste 10 maanden van het afgelopen jaar 740.000 ton varkensvlees. Dit is 6% minder dan in dezelfde periode het jaar ervoor. De varkensvleesproductie nam in diezelfde periode met 3% toe. 

Klik hier om het rapport te lezen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden