Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Nieuws Liquiditeitsmonitor ABN Amro

'Baten varkenshouder sterk verbeterd'

10 Februari 2020 - Chanti Oussoren

De varkensbedrijven zijn er in 2019 qua liquiditeit flink op vooruitgegaan. Dat blijkt uit de liquiditeitsmonitor die de ABN, samen met Wageningen Economic Research (WUR), heeft uitgebracht.

In december bereikte de rekening-courant van een gemiddelde varkensbedrijf een top van €81.000. Dit is fors hoger dan in december 2018, waar het toen nog €7.000 negatief was. Halverwege het jaar 2019 werd de gemiddelde rekening-courant weer positief. De reden van de rappe stijging, is de grotere vraag naar varkensvlees vanuit China. De varkensprijzen profiteerden hier sterk van. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP) is de Chinese varkensstapel naar schatting gehalveerd. 

Naast de betere inkomsten waren ook de uitgaven afgelopen jaar hoger dan in 2018. Dit als gevolg van de iets hogere voerkosten en de aankoop van 'dure' biggen. Daarnaast hebben varkensbedrijven geld besteed aan investeringen en dit beïnvloedt uiteraard ook de inkomende en uitgaande kasstroom.

Situatie op zeugen- en vleesvarkensbedrijven
Op de zeugenbedrijven is de gemiddelde rekening-courantpositie ook sterk verbeterrd, al was deze in december nog altijd negatief. Namelijk €45.000 in het rood. Dit is wel aanzienlijk beter dan in 2018. Toen was het gemiddelde nog €88.000 in de min was. 

Dankzij de hogere prijzen voor vleesvarkens in is ook de positie van het gemiddelde vleesvarkensbedrijf is gestegen in 2019. In december was de stand van de gemiddelde rekening-courant €54.600. Een forse stijging vergeleken met december 2018, waar het toen €17.800 was.

Positieve verwachtingen
ABN Amro heeft positieve verwachtingen voor het rendement in 2020. Het vermoeden is dat er in de komende jaren gunstige marktomstandigheden zijn en dat er positieve liquiditeitsontwikkelingen plaatsvinden.

Zolang Nederland vrij blijft van de AVP is het te verwachten dat de marktprijs voor biggen en vleesvarkens op een hoog niveau blijft. Dit omdat er vanuit gegaan wordt dat de goede afzetmogelijkheden voor varkensvlees in China blijven aanhouden. Wat voor invloed de uitbraak van het coronavirus gaat hebben, is nog niet in te schatten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden