Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

China komt met een vaccin tegen de AVP

2 Maart 2020 - Chanti Oussoren

Het Chinese Harbin Veterinary Research Institute zegt een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP). Laboratoriumtesten zouden hebben aangetoond dat het vaccin veilig en effectief is.

Het virus brak voor het eerst uit in China in 2018. Sindsdien is de varkensstapel in China, waar de varkensvleesproductie en -consumptie wereldwijd het grootst is, met bijna de helft gedaald. Wereldwijd zijn onderzoekers al enige tijd druk bezig met het ontwikkelen van een vaccin voor de AVP.

Veelbelovende vaccins
“Het vaccin is momenteel het meest veelbelovend voor commerciële vakensproductie en zal een belangrijke hulpmiddel kunnen bieden bij de preventie en bestrijding van Afrikaanse varkenspest in China,” zegt het Harbin-instituut. Het instituut gaf geen vooruitzichten wanneer het vaccin in productie zal worden genomen.

De ontwikkeling van officiële vaccins in China kreeg de prioriteit nadat ongeautoriseerde experimentele vaccins werden gebruikt. Deze illegale vaccins veroorzaakten chaos vanwege de verschillende niveaus van werkzaamheid. Dit meldden de lokale media vorig jaar.

Eerder dit jaar zei de American society for Microbiology dat de Amerikaanse overheid en academische experts een vaccin ontwikkelden tegen het virus dat 100% effectief bleek te zijn. Hoewel het Amerikaanse vaccin veelbelovend is, is het vaccin nog enkele jaren niet beschikbaar voor varkenshouders, zo laten de experts weten.

Verdere onderzoeken
Naast het zoeken naar een vaccin zijn wetenschappers ook bezig met het onderzoeken van alternatieve effectieve methoden voor beperking van de verspreiding van het virus. Bijvoorbeeld middels het toedienen van bepaalde additieven aan veevoer. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden