Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Amerika zit met enorme baconvoorraad in de maag

2 April 2020 - Wouter Baan

Nu de restaurants in de Verenigde Staten zijn gesloten, is bacon aan de straatstenen niet kwijt te raken. De prijs is intussen gedaald tot het laagste punt in 20 jaar.

De baconprijs is afgezakt tot het laagste niveau sinds Bill Clinton president was, zo berichten Amerikaanse media gekscherend. In de afgelopen maanden is de prijs, die door het Amerikaans landbouwministerie wordt bijgehouden, gehalveerd tot zo’n 40 dollarcent per pound (0,45 kilo).

Voor de crisis begon waren de voorraden al ruim. In februari lag meer dan 70 miljoen pound in Amerikaanse koelhuizen opgeslagen, het hoogste niveau in jaren tijd. Door de lockdown lopen de voorraden nu rap verder op.

Consument laat bacon links liggen
Bacon wordt in de VS voornamelijk buitenshuis gegeten. Niet in de laatste plaats in de duizenden hamburgerrestaurants die bijna op elke hoek van de straat te vinden zijn. Opvallend is dat de hamsterende Amerikaan geen bacon inslaat. Er is daarentegen wel een run op eieren en rundvlees.

De verwachting is dat de grote supermarktketens bacon in de aanbieding gaan doen, om zodoende extra afzet te realiseren. Ook is het mogelijk dat er voorraden door speculanten worden opgekocht met het oog op mogelijke prijsstijgingen na de crisis. 

Veel besmettingen
Het aantal coronabesmettingen in de VS loopt razendsnel op. Begin april zijn meer dan 200.000 mensen besmet en 5.000 personen overleden. Hoewel president Donald Trump de pandemie eerst nog ontkende, ziet hij nu wel de ernst van de situatie in. Hij heeft het openbare leven tenminste tot 30 april grotendeels stilgelegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

Analyse Varkens

Lage varkensprijs in China komt niet alleen door covid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox