Shutterstock

Inside Varkens

Biggenprijs loert naar unheimische varkensmarkt

6 April 2020 - Wouter Baan

Waar de ene handelaar de biggen weer vrij gemakkelijk geplaats krijgt, klaagt de ander over taaie afzetmarkt. Daarbij is de richting van de varkensprijs cruciaal, maar die voelt nogal unheimisch aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meningen over de biggenmarkt lopen sterk uiteen. Dit leidt ook tot grote verschillen in prijsopgaven bij DCA Markets die variëren  van onveranderd tot verlagingen tot wel €3,50 per big. Vooral handelaren met veel vrije markt-koppels opteren voor een forse verlaging, wat op zich niet verwonderlijk is nu de export stroever loopt.

Binnen de vaste koppelingen is de markt redelijk in balans. De DCA BestPigletPrice kan desondanks niet stabiel blijven en daalt €0,50 tot €63 per big. Ook in Duitsland schieten naar verluidt wat vrije koppels over. Dit zet echter geen druk op de biggenprijs, gezien de VEZG-notering deze week opnieuw gelijk blijft op €76 per big.

Duitse varkensmarkt 'unheimisch' 
De richting die varkensprijs kiest, is bepalend voor de stemming biggenmarkt in de komende weken. Wanneer de varkensprijs stabiel blijft, kan de biggenmarkt dat ook, zo is de gedachte. Een gelopen race is dit niet, nu de druk op de varkensprijzen onder het oppervlakte weer opspeelt.  

Met volgende week maandag de uitval van een slachtdag (vanwege Pasen) in het vooruitzicht, voelt de Duitse mark 'unheimisch' aan. De kans op een verlaging is aanzienlijk. In Nederland laat Vion de varkensprijs deze week wel gelijk op €1,95 per kilo. De slachterij is wel negatief over de vleesmarkt.

Dit blijkt ook uit de vleesmutaties bij DCA-Markets, waaruit blijkt dat de hammen (-12 cent per kilo), ribben (-9) en procureurs (-18) flink onder druk staan. Ook in de VS is de vleesmarkt zeer negatief, waardoor de varkensprijs is gecrasht. Net als Tönnies geeft ook Vion aan hier last van te hebben. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden