Shutterstock

Nieuws Varkens

'Brandhaard' Smithfield blijft voorlopig nog dicht

14 April 2020 - Chanti Oussoren

Smithfield, één van de grootste producenten van vlees in de Verenigde Staten, houdt een grote varkensslachterij in Zuid-Dakota voorlopig nog gesloten. Dit in verband met vele coronabesmettingen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de locatie begin deze week weer open zou gaan.

De verlenging van de sluiting van de fabriek (waar dagelijks zo'n 20.000 varkens worden geslacht) gebeurt op verzoek van Kriste Noem, de gouverneur van de staat Zuid-Dakota. Zij vroeg in een brief aan het bedrijf om de sluiting te verlengen met minimaal 14 dagen.

Smithfield heeft zondag (12 april) bekend gemaakt de fabriek in Sioux Falls voor langere tijd inactief zal zijn. De fabriek zal heropend worden wanneer het verdere instructies krijgt van de autoriteiten. De 3.700 medewerkers van de vestiging worden tijdens de sluiting minimaal 2 weken doorbetaald.

Meerdere fabrieken met besmettingen
Smithfield is niet de enige partij met veel besmettingen. Een fabriek van Cargill in Pennsylvania is ook tijdelijk gesloten vanwege een uitbraak onder werknemers. Ook onder medewerkers van vleesfabrieken JBS SA en Tyson Foods zijn sterfgevallen bekend.

In de fabrieken is het voor medewerkers moeilijk om aan de afstandseis te kunnen voldoen. Daarnaast worden pauze- en kleedkamers gedeeld wat de hygiënevoorschriften moeilijk te hanteren maakt. Fabrieksmedewerkers maken zich zorgen om hun veiligheid en in sommige gevallen protesteren arbeiders tegen de arbeidsomstandigheden.

Ook werknemers in andere delen van de voedselvoorzieningsketen zijn ziek geworden. Het aantal besmettingen zal naar verwachting blijven toenemen bij vleesfabrieken, magazijnen en verpakkingsfabrieken. Dat wijst op een acute tegenstelling tussen de noodzaak om mensen te beschermen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er genoeg voedsel wordt geproduceerd. 

Extra veiligheidsmaatregelen
Vrijwel elk bedrijf heeft verhoogde maatregelen aangekondigd om werknemers te beschermen, zo ook vleesgiganten zoals Smithfield en Cargill. Bedrijven handhaven handwas- en sproei-installaties. Diensten worden gespreid en de lunchpauzes worden alleen genomen.

Het is lastig voor bedrijven om te voldoen aan de toename in vraag naar producten die is ontstaan door het virus en daarnaast ook prioriteit te geven aan veiligheid van medewerkers. Bovendien is het niet eenvoudig om arbeiders te vinden.

Risico voor vleestekorten
Ondanks het feit dat de Amerikaanse voedselvoorraden nog steeds groot zijn, ook van varkensvlees, bestaat het risico van vleestekort. Volgens Smithfield brengt het sluiten van fabrieken door het hele land de vleesvoorraad gevaarlijk dichtbij het creëren van tekorten.

"De sluiting van deze faciliteit, gecombineerd met een groeiende lijst van andere eiwitfabrieken die in onze sector zijn gesloten, duwt ons land gevaarlijk dicht bij de rand in termen van onze vleesvoorraad", zo zegt CEO Ken Sullivan in zijn verklaring. "Het is onmogelijk om onze supermarkten gevuld te houden als onze fabrieken niet draaien."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden