Shutterstock

Inside Varkens

Volle vrieshuizen maakt slachterijen nerveus

17 April 2020 - Wouter Baan - 4 reacties

De druk op de varkensprijzen is nog niet komen te liggen. De overvolle vrieshuizen in Europa maakt slachterijen behoorlijk nerveus.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar op de Nederlandse varkensmarkt de rust deze week (min of meer) terugkeerde, steekt bij onze Oosterburen de onrust juist de kop op: De grote Duitse slachterijen negeerden de onveranderde VEZG-notering en hanteren een Hauspreise op €1,80 per kilo. Daarnaast sneed Tönnies ook in de zeugenprijs die - met wat vertraging - 7 cent omlaag ging.  

Overvolle vrieshuizen
In Duitsland zijn grote evenementen tot 31 augustus verboden, wat een aderlating is voor de binnenlandse (zeugen)vleesafzet. Maar ook buiten de landsgrenzen valt de afzet zwaar tegen. Het invriezen van vlees is in groeiende mate een probleem. Naar verluidt zitten de vrieshuizen in Europa bomvol. Zowel slachterijen klagen hierover, maar ook verwerkers en handelshuizen die bijvoorbeeld boter of fritesproducten willen wegleggen. Door marktwerking lopen de vrieskosten rap op. En dat creëert risico’s.

Temeer omdat Duitse slachterijen vrezen voor een flinke prijsval bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. En gezien het virus op slechts 10 kilometer van de Pools-Duitse grens is gedetecteerd, is dat een realistisch probleem. 

China is lichtpuntje
In Nederland is het aanbod ruim en de druk bij onze Oosterburen is duidelijk voelbaar. Een voordeel is dat het aanbod richting de zomer gaat slinken. Daarbij zijn de afzetkansen in China nog altijd positief. In het eerste kwartaal produceerde het land volgens eigen statistieken 10,3 miljoen ton varkensvlees, een daling van bijna 30%. Het aantal slachtingen daalde in dezelfde orde van grootte tot 131 miljoen.

Het is, al met al, afwachten hoe de situatie in Duitsland zich volgende week gaat ontwikkelen. Op basis van de opgaven daalt de DCA Beursprijs 2.0 met 1 cent tot €1,70 per kilo. En de prijs van levende varkens levert eveneens 1 cent in tot €1,36 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden