Shutterstock

Inside Varkens

Waarom China 'nieuw' vleestekort vreest

21 April 2020 - Wouter Baan

Hoewel het aantal varkens in China weer toeneemt, houden de vleestekorten voorlopig nog aan. Het Chinese ministerie van Landbouw vreest voor een vleestekort in het tweede kwartaal en een nieuwe varkensprijspiek in september. Waarom is dat zo?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De nasleep van de Afrikaanse varkenspest – die nog steeds niet helemaal onder controle is – houdt voorlopig nog aan. In het eerste kwartaal produceerde het land volgens eigen statistieken 10,3 miljoen ton varkensvlees, een daling van bijna 30%. Het aantal slachtingen daalde in dezelfde orde van grootte tot 131 miljoen. Ongekende aantallen voor Europese begrippen.

Daarbij komt dat de import van varkensvlees, vanwege de coronacrisis, (mogelijk) is teruggevallen. Omdat de officiële statistieken van de afgelopen maanden nog ontbreken, is het lastig om de omvang hiervan in te schatten.

Vleesconsumptie stijgt weer
De varkensstapel in China toont sinds een aantal maanden weer groeicijfers. In maart steeg de zeugenstapel volgens de Chinese statistieken met 2,8%, het aantal biggen nam met 7,3% toe. Exacte dieraantallen worden niet genoemd. De maatregelen die China neemt om de productie aan te jagen, werpen klaarblijkelijk hun vruchten af.

Toch is de groei niet voldoende om de varkensprijs te beteugelen, denkt het ministerie van Landbouw. Dit omdat de consumptie van varkensvlees waarschijnlijk harder stijgt dan de productie, zegt Yang Zhenhai een topambtenaar van het Chinees landbouwministerie tegenover persbureau Reuters. Daarom is de verwachting dat de varkensprijs, na een langzaam dalende trend sinds maart, weer gaat aantrekken. Het ministerie verwacht een prijspiek in september. Omgerekend sloot de gemiddelde Chinese varkensprijs vandaag (21 april) op €4,31 per kilo, levend gewicht. Eind februari lag de notering nog kort onder €5. 

Door het oplopende vleestekort denkt China dat de import van varkensvlees dit jaar oploopt tot 2,8 miljoen ton, een stijging van 33% ten opzichte van recordjaar 2019. Deze ontwikkeling biedt kansen voor Europese exporteurs van varkensvlees die vanwege de ‘lockdowns’ op hun eigen continent wel wat extra afzetmogelijkheden kunnen gebruiken.

Hevige Amerikaanse concurrentie
Wel is de Amerikaanse concurrentie heviger dan ooit. Ook in de VS ligt het openbare leven stil, wat een rem zet op de vleesconsumptie. Daarbij hebben Amerikaanse exporteurs een prijsvoordeel. De varkensprijs is gekelderd tot laagste niveau sinds 2002. De Iowa/Minnesota-notering staat halverwege april op een schamele $0,71 per kilo. Europese vleesconcerns als Vion en Tönnies 'klagen' al een paar weken over hevige Amerikaanse concurrentie op de Chinese markt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden